FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30. sati.

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda kojega je HDZ BiH predložio za mandatara za sastav novog Vijeća ministara izjavio je kako očekuje da bi to tijelo moglo biti uspostavljeno tijekom siječnja 2012. godine a kao prioritetne zadaće naveo je gospodarski oporavak zemlje i nastavak reformi nužnih za približavanje Europskoj uniji. "Prema onome što je meni prezentirano ići će se ubrzanom procedurom (imenovanja mandatara) ako ne bude problema. Nadam se vrlo brzo nakon Nove godine tijekom siječnja a sigurno prije veljače", kazao je Bevanda sarajevskom "Dnevnom avazu" odgovarajući na pitanje kada očekuje da će preuzeti novu dužnost. HDZ BiH je u četvrtak na temelju dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog u srijedu Predsjedništvu BiH proslijedio Bevandinu kandidaturu za predsjedatelja Vijeća ministara.

SARAJEVO - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je nužno reformirati Federaciju BiH ukoliko se želi osigurati pravedna pozicija Hrvata u tom bosanskohercegovačkom entitetu. "Svaki političar u Fdeeraciji BiH s kojim sam razgovarao suglasio se da federalni ustav treba reformirati kako bi se osigurala bolja vladavina i zastupljenost svih građana", kazao je veleposlanik Moon kako ga u petak citira sarajevsko "Oslobođenje". Pojasnio je kako je ustavna reforma nužna i da bi se riješili problemi Hrvata ali je istaknuo kako bi treći entitet bio korak u pogrešnom pravcu.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv osmorice bivših civilnih dužnosnika i pripadnika policije Armije BiH koje se tereti za ratne zločine počinjene u okolici Sarajeva nad civilima i zatočnicima hrvatske i srpske nacionalnosti. Optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nemin Kalember. Tužiteljstvo BiH tereti ih kao sudionike u udruženom zločinačkom pothvatu počinjenom od svibnja 1992. do siječnja 1996. godine. U tom je razdoblju na području Hadžića kod Sarajeva djelovalo nekoliko logora u kojima su zlostavljani zatočenici nebošnjačke nacionalnosti. Prema podacima prikupljenim tijekom istrage u logoru "Silos" pod nadzorom Armije BiH tijekom ratnih godina bilo je zatočeno najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti te barem 500 Srba.

MOSKVA - Rusija je u petak izrazila zadovoljstvo počecima promatračke misije Arapske lige u Siriji dodajući da su prva izvješća o stanju u toj zemlji ohrabrujuća. Rusija "je zadovoljna početkom promatračke misije Arapske lige", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Voditelj promatrača Arapske lige nije u srijedu vidio "ništa zastrašujuće" u gradu Homsu, središtu pobune protiv režima u Siriji, a njegova je ocjena razbijesnila stanovništvo koje je izgubilo povjerenje u misiju već na početku njezina rada. Stanovnici četvrti Baba Amra, koja je najteže bila pogođena tenkovskim napadima sirijske vojske na prosvjednike, rekli su da promatrači ne odgovaraju na njihove zahtjeve.

JERUZALEM - Veliki rabin izraelske vojske osudio je u četvrtak radikalne ultraortodoksne Židove koji diskriminiraju žene pod krinkom religije, i zauzeo se da se taj tip ponašanja ne tolerira u vojsci, javljaju u petak izraelski mediji. Brigadni general Rafi Peretz poslao je časnicima bilješku u kojoj se naziva "nemoralnim" niz nedavnih diskriminatorskih radnji, prema radio postajama i informativnim internetskim stranicama. Kao primjer je naveo uvrede spram vojnikinje koja ja odbila sjesti u stražnji dio autobusa kao što je to od nje zatražio jedna ultraortodoksni Židov, ili pak pokušaje razdvajanja muškaraca i žena na ulici.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙