FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 28. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sti.

SEUL -Sjeverna Koreja završila je državni sprovod svojeg vođe Kim Jong-Ila, izjavio je u srijedu dužnosnik režima po završetku trosatne ceremonije emitirane na televiziji. "Ceremonija je završena", izjavio je službeni dužnosnik ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu kamo se pogrebni konvoj vratio nakon kruga po gradu ispred više od stotinu tisuća osoba. Procesija je krenula s istog mjesta nekoliko sati ranije s limuzinom koja je prevozila crni lijes prekriven crvenom zastavom. Po povratku na trg s mauzolejom, ispred desetaka tisuća okupljenih vojnika i civila, defilirala je počasna straža a nacionalnu himnu izveo je vojni orkestar.

KANO - Približno 90.000 osoba raseljeno je iz grada Damaturu, na sjeveroistoku Nigerije, nakon žestokih sukoba islamskih boraca i snaga sigurnosti prošlog tjedna, kazao je u srijedu jedan dužnosnik. Grad Damaturu bio je poprište ubojitog nasilja prošlog tjedna. Članovi islamističke sekte Boko Haram preuzeli su odgovornost za niz napada na kršćanske crkve i druge mete u kojima je na Božić smrtno stradalo oko četrdeset ljudi.

KAIRO - Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubojstva prosvjednika i zloporabu ovlasti, nastavljeno je u srijedu u Kairu nakon gotovo dvomjesečne odgode zbog zahtjeva odvjetnika za novim sudskim vijećem. Mubarak, dvojica njegovih sinova, bivši ministar unutarnjih poslova i visoki policijski dužnosnici optuženi su za ubojstva 850 prosvjednika tijekom 18-dnevne pobune u veljači te korupciju tijekom 30-godišnjeg režima. Mubarak, koji je u zatvorskoj bolnici zbog srčanih tegoba, dovezen je u sudnicu na bolničkim kolicima, opkoljen policajcima i skrivajući rukom lice. Odvjetnici obitelji ubijenih prosvjednika tražili su novo sudsko vijeće, što je razlog odgode, no sud je na kraju odbacio njihov zahtjev.

BEJRUT - Čelnik promatračke misije koja nadgleda primjenu mirovnog plana u Siriji, sudanski general Mustafa Dabi, izjavio je u srijedu da su neki dijelovi Homsa u lošem stanju ali da promatrači nisu vidjeli ništa alarmantno. Homs je grad u kojem see sirijska vojska najsurovije obračunavala s prosvjednicima. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je od ožujka ubijeno više od 5.000 ljudi. Promatrači Arapske lige nastoje utvrditi drži li se Asad obećanja o uspostavi mirovnog plana kojim bi se zaustavila vojna represija protiv prosvjednika koji već devet mjeseci traže bitne političke i društvene promjene.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙