FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad japanske industrijske proizvodnje u studenome

Autor: mpuk
TOKIO, 28. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Japanska industrijska proizvodnja u studenome je smanjena uslijed jakog jena, slabe globalne potražnje, te nakon što su poplave na Tajlandu naštetile mnogim dobavljačima, pokazali su u srijedu podaci tamošnjeg ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije.

Industrijska proizvodnja pala je za četiri posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi se u priopćenju toga ministarstva.

Međutim, analitičari ističu da će se industrijska proizvodnja vjerojatno oporaviti u nadolazećim mjesecima.

"Tajlandske poplave uzrokovale su poremećaje u opskrbnim lancima kompanija koje proizvode ključne dijelove za automobile, računala i hard diskove", rekao je Masaaki Kanno iz tvrtke JP Morgan Securities. "Ovo je samo privremeni pad i proizvođači očekuju oporavak proizvodnje u iduća dva mjeseca nakon što većina posljedica poplava bude otklonjena".

Istodobno, jen je dosegnuo razinu za koju izvoznici tvrde da čini njihovu robu nekonkurentnom i preskupom stranim kupcima. Osim toga, dužnička kriza eurozone smatra se stalnom prijetnjom za japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu.

Podaci o industrijskoj proizvodnji objavljeni su samo nekoliko dana nakon što je Japan objavio da očekuje pad gospodarske aktivnosti u ovoj godini za 0,1 posto, naprema prethodnoj prognozi da će porasti za 0,5 posto.

Japan je također snizio prognozu rasta za 2012. na 2,2 posto, u odnosu na ranije očekivanih 2,9 posto.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙