FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: pad industrijske proizvodnje treći mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u listopadu, a većina makroekonomista očekuje njezino daljnje slabljenje, ali ne tako oštro kao prethodnih mjeseci.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u listopadu industrija oslabila za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Pritom njih troje očekuje pad proizvodnje između 1 i 2,3 posto, dok dvoje očekuje rast od 1,5 do 2,5 posto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji posljednjih mjeseci znatno osciliraju. Nakon umjerenog rasta u lipnju i srpnju, u kolovozu je industrijska proizvodnja potonula oštrih 4,4 posto, a u rujnu 2,3 posto.

Razloge za pad proizvodnje makroekonomisti nalaze u usporavanju rasta europskih gospodarstava, najvećih hrvatskih trgovinskih partnera, zbog čega slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima.

„Očekujemo daljnji pad proizvodnje jer naznake nove recesije u eurozoni i usporavanje regionalnih gospodarstava nepovoljno utječu na inozemnu potražnju. Slabost domaće potrošnje, niska konkurentnost, kao i restrukturiranje brodogradilišta, negativno utječu na oporavak proizvodnje“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Moguće je, smatra dio makroekonomista, da će u listopadu industrija ponešto ojačati.

„Očekujemo rast proizvodnje, što je ponajviše posljedica baznog učinka i punjenja zaliha“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

DZS će danas objaviti i izvješće o zaposlenosti u listopadu. Nakon što je u rujnu broj zaposlenih pao za otprilike 15.500 osoba, ili 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 1,408 milijuna, očekuje se daljnji pad zaposlenosti zbog slabosti gospodarstva i završetka turističke sezone.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u listopadu broj zaposlenih pao za 9.400 osoba. Svi anketirani očekuju pad broja zaposlenih, i to između 3.000 i 14.000.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙