FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 26. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Japan je u ponedjeljak pozvao Kinu da na sebe preuzme veliku ulogu u jamčenju da Sjeverna Koreja u procesu prijenosa vlasti neće pribjeći bilo kakvim nasilnim potezima, te da s Tokijem dijeli informacije o zbivanjima u toj zemlji. Japanski premijer Yoshihiko Noda pozvao je kineskoga predsjednika Hua Jintaoa da podijeli s njim informacije o razvoju događaja u Sjevernoj Koreji, nakon što je vodstvo u zemlji preuzeo Kim Jong-un, sin nedavno preminulog Kim Jong-ila, što je potaknulo nagađanja o tomu tko će uistinu pod kontrolom držati tajnovitu jednostranačku državu i njezin program nuklearnog naoružanja. "Važno je da im ne dopustimo da smrt predsjednika Kima rezultira negativnim utjecajem na mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", rekao je Noda. "U ovakvim okolnostima, uloga Kine, kao jedne od zemalja koje sudjeluju u šestostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom i ima veliki utjecaj na njezino čelništvo, iznimno je važna", smatra Noda. Japanski premijer prvi je vođa u regiji koji je posjetio Peking nakon Kim Jong-ilove smrti. Sjeverna Koreja dugo se oslanjala na kinesku diplomatsku i ekonomsku potporu. Noda je Kineze pozvao da s Japanom podijele informacije o stanju u Sjevernoj Koreji, osobito nakon što je Pjongjang nedavno uznemirio regiju dvama nuklearnim pokusima.

KIŠINJEV - Bivši predsjednik parlamenta Jevgenij Ševčuk pobjednik je predsjedničkih izbora u odmetnutoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlju, objavili su u ponedjeljak ujutro moldavski i ruski mediji, pozivajući se na izvore u pridnjestrovskoj izbornoj komisiji. Ševčuk (43), koji je u kampanji govorio o borbi protiv korupcije i nepotizma, osvojio je u drugom krugu predsjedničkih izbora oko 75 posto glasova. Njegov protivnik, aktualni predsjednik parlamenta Anatolij Kaminski, koji ima rusku potporu, osvojio je samo oko 25 posto glasova. Aktualni predsjednik Igor Smirnov, koji se nalazi na čelu Pridnjestrovlja otkako se područje odvojilo od Moldavije i s njezinim snagama vodilo kratak rat 1992. godine, ispao je u prvom krugu izbora prije dva tjedna. Smirnov, koji je vladao čvrstom rukom i ultimativno za Pridnjestrovlje tražio neovisnost, izgubio je prije nekog vremena rusku potporu. Pridnjestrovlje, međunarodno nepriznata regija s pola milijuna stanovnika, jako je ovisna o ruskoj pomoći, a Moskva još uvijek ima 1500 svojih vojnika u području. Budući predsjednik Ševčuk ispao je iz milosti aktualnog predsjednika 2009. kada se počeo zalagati za smanjenje predsjedničkih ovlasti. Iako nije govorio o vraćanju pod okrilje Moldavije, njega se smatra komprisnim rješenjem koji će olakšati pregovore o statusu Pridnjestrovlja.

PEKING - Sud u Kini osudio je u ponedjeljak disidenta Chena Xija na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog subverzije, rekla je njegova supruga, a riječ je o jednoj od najoštrijih kazni dosuđenih na temelju političkih optužbi otkad je, prije dvije godine na zatvorsku kaznu osuđen Nobelovac Liu Xiabao. Sud u jugozapadnom kineskom gradu Guiyangu, Chena je proglasio krivim zbog "poticanja na subverziju protiv državnih vlasti" i osudio na deset godina, rekla je za Reuters njegova supruga Zhang Qunxuan. "Sudac je rekao kako je riječ o velikom zločinu s iznimno lošim posljedicama te da je riječ o osobi koja je i prije kršila zakon", kazala je u telefonskom razgovoru Zhang. "Nakon čitanja presude, Chen Xi je izjavio kako će prihvatiti odluku suda te da ne namjerava ulagati žalbu, no inzistira na tomu da je nevin", rekla je. Chen Xi (57), osuđen je zbog 36 kritički napisanih komentara o vladajućoj Komunističkoj partiji koje su objavljivane na internetskim stranicama na kineskom sa serverima izvan Kine. Optužba u kojoj se navodi da je optuženi odgovoran i osuđen "zbog poticanja na subverziju" često je korišten termin pri kažnjavanju disidenata koji su kritički nastrojeni prema kineskoj Komunističkoj partiji. Liu Xiaobo je iz istog razloga 25. prosinca 2009. osuđen na 11 godina zatvora.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙