FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donesen rebalans splitskog gradskog proračuna o novom na sljedećoj sjednici

Autor: pgas
SPLIT, 21. prosinca 2011. (Hina) - Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici većinom glasova prihvatilo rebalans proračuna za 2011., manji za 165 milijuna kuna od planiranih 997 milijuna, te da umirovljenici s mirovinom do 2000 kuna i nezaposleni prijavljeni na zavodu za zapošljavanje iz proračuna dobiju poklon-bon od 200 kuna.

Zbog opsežna dnevnog reda sjednica vijeća je popodne prekinuta te je dogovoren nastavak 27. prosinca kad će se odlučivati i o gradskom proračunu za 2012.

Pročelnica upravnog odjela za financije Ljiljana Vučetić je, obrazlažući rebalans proračuna, istaknula da su za 165 milijuna kuna smanjeni prihodi od komunalnih doprinosa, prodaje imovine i dionica te su morali biti smanjeni i rashodi.

Pročelnica odjela za socijalnu skrb Romana Škrabić je kazala da će za božićnice biti iz gradskog proračuna izdvojeno više od 5,8 milijuna kuna, a dobit će ih gotovo 29.300 osoba.

Oporbeni vijećnici iz SDP-a i HNS-a su na sjednici zamjerili gradonačelniku Željku Kerumu što nije nazočan ni na današnjoj sjednici. „Ove je godine održano samo šest redovitih sjednica gradskog vijeća, gradonačelnika Keruma nema već četvrti put i time se izruguje i vijećnicima i građanima Splita“, kazao je SDP-ovac Darko Parić.

Predsjednica gradskog vijeća Nevenka Bečić mu je u odgovoru rekla da Kerum nije nazočan jer ga je predsjednik Ivo Josipović pozvao na božićni i novogodišnji prijam u Zagrebu, na što je Parić odgovorio: "Da Kerum izbjegne doći na gradsko vijeće, otišao bi i na pokop sjevernokorejskom predsjedniku da ga nije pozvao predsjednik Josipović."

Oporbeni vijećnici su tražili da se u dnevni red sjednice uvrsti i točka o zaštiti park-šume Marjana kako bi se spriječilo da tvrtka „Laterna“ Fani Horvat“, nevjenčane supruge gradonačelnika Keruma, na Prvim vodama gradi ugostiteljski objekt, no to je odbijeno.

Također je odbijen prijedlog HDZ-ove vijećnice Sanje Bilač da se danas donese odluka o zabrani svake gradnje na Marjanu dok se ne donese prostorni plan područja posebnih obilježja (PPPPO).

Prije glasovanja djelatnica pravne službe u gradskoj upravi Iskra Macura je rekla kako generalni urbanistički plan (GUP) ne sprječava gradnju na Marjanu. „Primjenu GUP-a može zaustaviti inspekcija, ali u ovom slučaju, glede park-šume Marjan, inspekcija do sada nije donijela takvu odluku“, kazala je.

Dogradonačelnik Jure Šundov je istaknuo kako se na Prvim vodama na Marjanu ništa ne gradi, no bude li se gradilo, sve će biti po propisima i na temelju dozvole, u skladu s GUP-om.

U raspravi o gradnji na Marjanu oporbeni su vijećnici isticali kako se tomu protive i građani Splita koji su već prosvjedovali, a najavili su i nove prosvjede. Vijećnik vladajuće Hrvatske građanske stranke (HGS) Zoran Jeramaz je uzvratio kako prosvjede na Marjanu organiziraju „nepismeni novinari“, na što su vijećnici SDP-a i HNS-a tražili da se Jeramaz ispriča novinarima. No Jeramaz nije prihvatio taj zahtjev.

Nešto prije 11 sati tri vijećnika HDZ-a napustila su sjednicu radi, kako je objašnjeno, odlaska na sastanak u gradski odbor HDZ-a. Dvojica su se vratila na sjednicu i dalo svoj glas za rebalans proračuna i dodjelu božićnice, što se bez njihovih glasova ne bi moglo izglasovati.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙