FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski seljački savez traži isplatu za stoku oboljelu od ELG-a

Autor: tper
ZAGREB, 14. prosinca 2011. (Hina) - Hrvatski seljački savez zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede da hitno osigura sredstva za isplatu svih grla stoke oboljelih od enzootske leukoze goveda (ELG).

U pismu upućenom resornom ministarstvu navode kako im se svakodnevno obraćaju stočari zabrinuti za svoju egzistenciju zbog pojave enzootske leukoze.

Radi se o virusnoj bolesti koja je utvrđena kod mliječnih krava koje borave u staji, ali i kod krava dojilja u ekstenzivnom uzgoju koje se nalaze na pašnjacima, pa u Savezu smatraju da je nužno napraviti plan erodikacije, odnosno plan iskorjenjivanja bolesti, jer će u protivnom sektor stočarstva još više nastradati i doći će do smanjenja proizvodnje.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin kaže kako se bolest pojavila u gotovo svim županijama i kako je zaraženo oko tisuću grla, no da to nisu konačni podaci.

Najviše zaraženih, po raspoloživim podacima, evidentirano je u Osječko-baranjskoj županiji (više od 600 grla).

Latin ističe da zaražena grla moraju ići na klanje i to po simboličnoj cijeni. Stoga smatra da poljoprivrednike treba obeštetiti razlikom do tržišne cijene.

U Savezu smatraju kako je, uz plan erodikacije, još važnije napraviti plan izdvajanja pozitivnih grla stoke iz stada po županijama gdje je bolest evidentirana i to tako da se odmah kod izdvajanja stoke isplati utvrđena vrijednost grla kako bi vlasnik mogao nadopuniti stado i nastaviti proizvodnju.

Ako se naredba o uklanjanju bude provodila na način da se stoka uklanja iz stada, a novac ne isplaćuju, mnoga će gospodarstva morati ugasiti proizvodnju i prijaviti se na zavod za zapošljavanje, ističu u Hrvatskom seljačkom savezu i poručuju kako će u tom slučaju biti prisiljeni pozvati seljake da ne daju svoju stoku dok se ne osigura novac.

Još od lipnja ove godine grla stoke koja su izdvojena ne samo da nisu plaćena, nego još nisu ni dostavljena rješenja na kućne adrese o isplati, a radi se o malom broju, beznačajnom u odnosu na do sada pozitivan broj grla od enzootske leukoze koji je svakodnevno u porastu, naglašavaju iz Hrvatskog seljačkog saveza.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙