FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni nakon jučerašnjeg pada cijena

Autor: neba
LONDON, 13. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon što su jučer cijene dionica oštro pale jer dogovor Europske unije o jačanju fiskalne discipline nije uvjerio ulagače da će to spriječiti širenje dužničkih problema u eurozoni.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 965 bodova, nakon što je jučer potonuo 1,9 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko oslabio.

Entuzijazam ulagača, potaknut prošloga petka dogovorom EU-a o jačanju fiskalne discipline, splasnuo je nakon što su jučer sve tri najveće svjetske rejting agencije poručile da je to nedovoljno da bi se suzbila dužnička kriza.

Zbog toga su jučer cijene dionica oštro pale, dok su danas ulagači suzdržani.

„Jučerašnji pad spustio je cijene dionica na realnije razine. Jutros su, doduše, cijene ponešto porasle, no na tržištu vlada nervoza, pa ako ne bude konkretnih pozitivnih vijesti koje bi podržale taj rast, poslijepodne možemo očekivati povlačenje ulagača s tržišta“, kaže Gilles Watts, direktor u tvrtki City Index.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,2 posto, na 8.552 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙