FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle, očekuje se smanjenje kamata ECB-a

Autor: neba
LONDON, 8. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Nakon jučerašnjeg blagog pada, na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju smanjenju kamata Europske središnje banke i cjelovitom planu EU-a za suzbijanje dužničke krize.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,7 posto, na 995 bodova, nakon što je jučer blago pao.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,7 i 1,1 posto.

Pozitivno na tržište djeluju očekivanja da će čelnici ECB-a na današnjoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Ulagači se nadaju i da će čelnici Europske unije na summitu, koji počinje danas svečanom večerom, usuglasiti odlučne mjere za rješavanje dužničke krize.

Analitičari kažu da su u cijene dionica već ugrađena i očekivanja da će ECB početi primjenjivati mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

„Ako ECB ne signalizira da će ubuduće tiskati novac i ako na summitu čujemo samo otrcane fraze, tržište bi moglo pasti i do 6 posto. S druge strane, ne vidim što bi moglo podržati daljnji rast cijena dionica“, kaže Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,7 posto, na 8.664 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙