FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama splasnuo entuzijazam

Autor: neba
LONDON, 12. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je splasnuo entuzijazam u vezi dogovora Europske unije o jačanju fiskalne discipline, a na tržištima se postavlja pitanje koliko će najavljene mjere štednje utjecati na gospodarstvo.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,7 posto, na 979 bodova, nakon što je u petak porastao 1,3 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 1 posto.

Dogovor 26 od 27 članica EU-a o uvođenju strožih proračunskih pravila u eurozoni potaknuo je u petak znatan rast cijena dionica, no jutros ne tržištima više ne vlada entuzijazam.

„Prvi je korak napravljen, no put je još dug i zavojit. Mjere štednje loše će utjecati na gospodarstvo, pa će iduća godina biti vrlo izazovna. Sadašnje procjene rasta dobiti kompanija previše su optimistične, pa ima puno prostora za razočaranja i smanjivanja procjena“, kaže Phillippe Gijsels, analitičar u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Pod najvećim je pritiskom jutros financijski sektor, najosjetljiviji na dužničku krizu. Indeks tog sektora pao je 1,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 1,4 posto, na 8.653 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙