FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u najboljem slučaju stagnacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 9. prosinca 2011. (Hina) - Malo je vjerojatno da će se danas Zagrebačka burza oduprijeti negativnim signalima sa svjetskih tržišta, nakon nedovoljnog napretka na summitu Europske unije, pa se u najboljem slučaju očekuje stagnacija Crobexa.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 4 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,29 posto, na 1.770 bodova, dok je Crobex10 ojačao blagih 0,01 posto, na 988 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 5 milijuna kuna, što je otprilike 700.000 milijuna manje nego dan prije.

„Potpisivanje pristupnog ugovora s Europskom unijom obično pozitivno djeluje na tržišta kapitala zemalja potpisnica. No, sa svjetskih burzi pristiže nam negativno raspoloženje, tako da je neizvjesno hoće li Crobexi stagnirati ili pasti“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čiji će punopravni član Hrvatska postati 1. srpnja 2013., danas će potpisati predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

Osim nedostatka poticajnih vijesti iz gospodarstva, problem domaćeg tržišta je i izrazito nizak promet.

„Čini mi se da se veći dnevni promet ostvari na Dolcu, glavnoj zagrebačkoj tržnici, nego na domaćoj burzi“, izjavila je Bešević Vlajo.

Sa svjetskih burzi, pak, pristižu negativni signali.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je ulagače razočarala Europska središnja banka (ECB), poručivši da ne planira pojačati kupnju državnih obveznica, a splasnula je i nada u odlučan politički odgovor europskih čelnika na dužničku krizu.

Dow Jones indeks oslabio je 1,63 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,11, a Nasdaq indeks 1,99 posto.

Ulagače nije ohrabrila ni odluka ECB-a o smanjenju ključne kamatne stope u eurozoni za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 1 posto, što bi trebalo spriječiti dublju recesiju gospodarstva tog bloka.

Nadalje, čini se da europski političari nisu u stanju usuglasiti cjelovit uvjerljiv plan za savladavanje dužničke krize, pa se ulagači plaše razočaravajućih rezultata summita Europske unije.

Njemačka se i dalje protivi izdavanju zajedničkih obveznica, kao i dodjeljivanju bankarske licence Europskom fondu za financijsku stabilizaciju (EFSF).

Zbog toga su jutros pale cijene dionica i na azijskim te europskim burzama.

„Financijska tržišta nisu zadovoljna onime što se dosad moglo čuti sa summita EU-a, a posebno ih je razočarao predsjednik ECB-a Mario Draghi, objavivši jučer da neće biti intenzivirane kupnje državnih obveznica perifernih zemalja članica“, kaže Bešević Vlajo.

Kako dodaje, Moody's-ovo snižavanje rejtinga francuskih banaka također je obeshrabrilo investitore.

„No, s obzirom na vrlo volatilno trgovanje, svaka iole bolja vijest, bilo iz ECB-a ili sa summita mogla bi poslužiti kao poticaj za zaokret smjera kretanja cijena dionica“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙