FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Arapska liga proučava uvjete Damaska

Autor: rtom
DAMASK, 6. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Arapska liga objavila je u utorak da razmatra uvjete sirijskog režima za promatračku misiju u toj zemlji u kojoj je od subote, po podatcima aktivista, ubijeno više od stotinu ljudi u gušenju protuvladinih prosvjeda, a od ožujka više od 4000, po UN-ovim podatcima.

Službeni Damask u ponedjeljak je izrazio spremnost, pod nekim uvjetima, primiti promatračku misiju Arapske lige.

Damask traži "manje izmjene koje ne zadiru srž protokola", navodi ministarstvo vanjskih poslova.

Arapska liga uputila je nekoliko ultimatuma pošto Damask nije "bezuvjetno prihvatio" mjere o prekidu nasilja, oslobađanju zatvorenika, otvaranju zemlje za pristup arapskim promatračima i stranim novinarima.

Od početka prosvjeda 15. ožujka režim predsjednika Bašara al-Asada tvrdi da nikakve pobune nema, već se vlada bori protiv "terorističkih skupina".

Osim na terenu obje strane ratuju i protuoptužbama. Nevladine udruge i prosvjednici javljaju o sukobima između vojske i njezinih dezertera, racijama, uhićenju aktivista, pljačkanju trgovina i paležu vozila. Državni mediji tvrde to isto, ali optužuju oporbu.

U jeku takvih vijesti službena agencija Sana izvijestila je o testiranju raketa i oklopnih vozila u sklopu vojne vježbe za moguć neprijateljski napad. Za Izraelce to je pokazivanje sile, a neki dužnosnici predviđaju Asadov pad za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Sve izoliranijem režimu, kojemu je međunarodna zajednica nametnula sankcije, potporu je u utorak pružio vođa šijitskog Hezbolaha Hasan Nasralah. Sirijsku oporbu nazvao je marionetom Sjedinjenih Država i Izraela.

Zbog sankcija Sirija bi mogla potražiti pomoć od susjednog Libanona te Iraka koji bi postali njezini gospodarski koridori.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙