FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: loše vijesti iz svijeta zaustavljaju uspon Crobexa?

Autor: neba
ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Nakon četiri dana rasta, Crobex indeks Zagrebačke burze danas bi se mogao naći pod pritiskom negativnih kretanja na svjetskim burzama, nakon što je agencija S&P upozorila na moguće snižavanje rejtinga većini članica eurozone.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeksi Zagrebačke burze jučer su ojačali četvrti dan zaredom, ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja na inozemnim tržištima, dok je očekivani rezultat parlamentarnih izbora tek blago utjecao.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,54 posto, na 1.809 bodova, a Crobex10 1,05 posto, na 1.003 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 12 milijuna kuna, što je oko tri milijuna manje nego u petak.

„Očekujem da će danas smjer kretanja domaćeg tržišta biti pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama. Jutros su i na azijskim i na europskim burzama cijene dionica pale zbog najave agencije S&P o mogućem snižavanju kreditnog rejtinga većine članica eurozone ako ovoga tjedna lideri tog bloka ne usuglase uvjerljiv plan za suzbijanje dužničke krize“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Dosad nezabilježeno upozorenje Standard & Poor's o mogućem masovnom smanjenju kreditnog rejtinga 15 od 17 članica eurozone zaustavilo je trend rasta cijena dionica, koji je trajao od prošloga tjedna.

Ako se u petak na summitu Europske unije ne usuglase rješenja za suzbijanje dužničke krize, S&P bi u roku od 90 dana mogao smanjiti rejtinge članica tog bloka, uključujući i Njemačku te Francusku koje imaju vrhunski, trostruki A rejting.

„Tračak optimizma na domaćem tržištu mogao bi stići od najave agencije Fitch da je nova vlada na tragu smanjivanja proračunske potrošnje“, navodi Harambašić Nereau.

Agencija za izdavanje rejtinga Fitch jučer je poručila kako prije ocjene kreditnog rejtinga Hrvatske moraju pričekati prijedlog proračuna nove Vlade.

Na papiru se čini se da ekonomski program nove vlade ide u pravom smjeru jer jasno vidimo da žele odrediti 'plafon' javnog duga na 60 posto BDP-a, a proračunski manjak srezati sa 6 na 3 posto BDP-a, ocijenio je Fitch Ratings.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙