FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobilo na konferenciji o Afganistanu

Autor: dpos
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Državni tajnik za politička pitanja ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo sudjelovao je u ponedjeljak na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Bonnu, na kojoj je dogovoreno produbljivanje i širenje povijesnog partnerstva Afganistana i međunarodne zajednice, priopćeno je iz MVPEI-a.

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je 85 država i 15 međunarodnih organizacija, obvezali su se zajedno s Afganistanom na produbljivanje i širenje njihova povijesnog partnerstva u sljedećem razdoblju i nakon 2014. Obnovljeno savezništvo sadrži čvrste međusobne obveze iz područja javne uprave, sigurnosti, mirovnog procesa, gospodarskog razvoja i regionalne suradnje.

Nobilo je istaknuo važnost sveukupna pristupa Afganistanu, poručivši kako razvoj bez sigurnosti nije moguć, dok je sigurnost bez razvoja samo privremena. Smatra kako posebno ohrabruju dobri rezultati prijenosa odgovornosti za sigurnost zemlje s međunarodnih snaga na afganistanske snage sigurnosti, koje uvježbavaju i hrvatski instruktori, po priopćenju. Posebice je izdvojio napredak u društvenom sektoru, gdje danas školu pohađa sedam puta više djece nego prije deset godina, od toga 40 posto djevojčica koje prije nisu imale pravo na školovanje. Zaključio je da će društveni razvoj u konačnici osigurati nepovratnost i ostalih pozitivnih promjena.

Konferencija o Afganistanu obilježila je desetu obljetnicu povijesnog sastanka u Bonnu 2001., koji je postavio temelje današnjeg partnerstva između Afganistana i međunarodne zajednice. Okupljeni ministri i ostali visoki dužnosnici međunarodne zajednice i Afganistana složili su se da je u proteklih deset godina postignut znatan napredak, veći nego u ikojem razdoblju u afganistanskoj povijesti. Također, izrazili su predanost izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti te države i nakon povlačenja međunarodnih vojnih snaga potkraj 2014.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙