FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 4. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Prema rezultatima izlazne ankete, na izborima za zastupnike u 7. saziv Hrvatskog sabora, Kukuriku koalicija osvaja 82 mandata, a HDZ 40 mandata, prema glasovima birača koji su se anketarima izjasnili nakon glasovanja na svojim biračkim mjestima. Anketu je provela agencija Ipsos Puls za tri nacionalne televizijske kuće (HTV, RTL, Nova TV). Ispitano je 30 tisuća birača na 400 izbornih mjesta u 10 izbornih jedinica. U Saboru, po toj anketi, ulaze i Hrvatski laburisti (šest mandata), HDSSB (šest), HSS (dva), Nezavisna lista don Ivana Grubišića (dva) i Pravaški kišobran okupljen oko Ruže Tomašić (jedan). Jedno mjesto dobila je i lista Ladonja, na čelu s Pliniom Cuccurinom, a kojoj prvi rezultati anketa, objavljeno u 19 sati, nisu davali prolazak u Sabor.

ZAGREB - Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio je da je izborni dan u Hrvatskoj protekao iznimno korektno, uz sporadične nepravilnosti, te ustvrdio kako je zbog više nepravilnosti uočenih tijekom izborne kampanje potrebno što prije pristupiti izmjenama izbornog zakonodavstva. Dan je protekao iznimno korektno, uz četiri sporadična slučaja koja gotovo da nisu vrijedna spomena, nije se dogodilo ništa loše, kazao je Hrvatin, izrazivši uvjerenje da "smo tu pokazali svoju zrelost i da će tako biti i ubuduće". Hrvatin je ponovio stav DIP-a da je zbog nepravilnosti vezanih uz popise birača potrebno što prije pristupiti izmjenama zakonske regulative vezane uz izbore. Prve službene rezultate najavio je za 21 sat, što će i građani moći pratiti na internet stranicama DIP-a, a u ponoć konferenciju za novinare na kojoj će se dati službeni rezultati o broju obrađenih biračkih mjesta do tog trenutka.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras u Zagrebu kako od izbora očekuje formiranje parlamentarne većine i vlade, a potom težak rad na izlasku iz gospodarske krize. "Očekujem formiranje parlamentarne većine, nakon toga vlade, a nakon toga očekujem oštar posao, rad na reformama, rad na izlasku iz gospodarske krize", rekao je Josipović koji izbornu noć provodi u svome uredu na Pantovčaku. Predsjednik je izjavu novinarima dao prije objave rezultata izlaznih anketa, a kako je najavljeno, rezultate izbora komentirat će na konferenciji za novinare nakon ponoći, pošto ih službeno objavi Državno izborno povjerenstvo. Upitan za komentar odaziva birača, Josipović je rekao da je on nešto manji nego na prethodnim izborima 2007., ali smatra da je u skladu sa standardima demokratskih zemalja.

ZAGREB - U izbornom stožeru Kukuriku koalicije večeras su s velikim zadovoljstvom popratili rezultate izlaznih anketa po kojima ta koalicija SDP/HNS/IDS/HSU-a osvaja čak 83 mjesta u Hrvatskom saboru. Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić zahvalila je biračima koji su dali glas Kukuriku koaliciji, a upitana za komentar rezultata izlaznih anketa kazala je kako za komentar izbornih rezultata treba pričekati da Državno izborno povjerenstvo prebroji barem većinu glasačkih listića. Upitana zašto je Kukuriku toliko misteriozan oko podjele ministarskih fotelja te jesu li točna medijska nagađanja da će ona biti potpredsjednica vlade, odgovorila je kako Kukuriku koalicija nije misteriozna, već da je svu energiju uložila u to da dobije potporu građana. "Da im objasnimo što mislimo raditi i da čujemo od njih njihove kritike i razmišljanja. To nam je bilo prvo", kazala je. HNS-ovka Vesna Pusić, ali i izrazila veliko zadovoljstvo izlaznim anketama koje, kazala je, pokazuju da je Kukuriku koaliciji povjerenje dao velik broj ljudi.

ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a i član predsjedništva stranke Vladimir Šeks rekao je večeras, komentirajući rezultate izlazne ankete prema kojoj Kukuriku osvaja 83 mandata a HDZ 40 mandata, da ne polazi od toga da su izlazne ankete vjerodostojne, a u slučaju i da jesu "HDZ će se znati nositi s ishodom kakav god on bio." Šeks smatra kako je HDZ posljednjih mjeseci, a posebice u cijeloj izbornoj kampanji, bio izložen "baražnoj vatri" svih medija, i nije se mogao probiti sa svojim programom. Na novinarsko pitanje može li HDZ nadoknaditi zaostatak za Kukuriku koalicijom, Šeks je podsjetio kako su izlazne ankete i 2007. davale deset posto prednosti SDP-u pa se to izjalovilo. "Pričekajmo konačne rezultate", kazao je Šeks.

ZAGREB -Član Savjeta Predsjednice HDZ-a Zdravko Tomac izjavio je novinarima kako je računao da je velik uspjeh ako HDZ prođe 45 mandata. „S obzirom na sve što se događalo, ostao je na nogama. Podržao sam ih upravo zato što su se u ove dvije godine odlučili obračunati s korupcijom u vlastitim redovima, ali i u Hrvatskoj, što pokušavaju poništiti drugu veliku Sanaderovu pogrešku – detuđmanizaciju te vraćaju HDZ korijenima.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je večeras da je zadovoljan rezultatima izlaznih anketa po kojima je osvojio šest mandata, poručivši da je ipak riječ o anketama pa čeka rezultate Državnog izbornog povjerenstva (DIP). "Što da velim, sretan sam čovjek", izjavio je za Hinu Lesar, dodajući da su takav rezultat žarko željeli i radili na tome da ga ostvare. Lesar je rekao da ankete gode dodavši da, kad su prema njima osvojili šest mandata, sada idu prema deset.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a i osječko baranjski župan Vladimir Šišljagić odmah nakon objavljenih prvih izlaznih anketa, prema kojima je ta stranka osvojila 6 saborskih mandata, izrazio je zadovoljstvo dodavši da ipak treba sačekati prve izborne rezultate. Na upit da li očekuje i veći broj mandata, rekao je kako su u "HDSSB-u govorili da je svaki mandat 'preko dosadašnjih četiri mandata, koliko je stranka imala u Saboru, veliki uspjeh. Na prošlim izborima HDSSB je osvojio tri mandata, a naknadno im se priključio Zoran Vinković. U IV. izbornoj jedinici prema prvim izlaznim anketama HDSSB je osvojio četiri mandata, a u V. izbornoj jedinici dva mandata.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i nositelj liste u VII. izbornoj jedinici Božidar Pankretić večeras je u središnjici stranke komentirajući rezultate izlaznih anketa izjavio kako iskreno vjeruje da će se stvarni rezultati popraviti i da će HSS osvojiti još koji mandat. Pankretić je novinarima rekao da su i na prošlim izborima 2007. po izlaznim anketama imali malo lošiji rezultat nego što su bili stvarni rezultati izbora.

ZAGREB - Predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić izjavila je večeras kako uz jedno, po prvim izlaznim anketama, očekuje još najmanje jedno zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Istaknula je kako to mjesto očekuje u V. izbornoj jednici. Po izlaznim anketama HSP dr. Ante Starčević osvojio je jedno zastupničko mjesto u X. izbornoj jedinici.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb u stranačkom stožeru komentirao je rezultate izlaznih anketa, rekavši da oni nisu ohrabrujući ali da očekuje da će do kraja prebrojavanja glasova HSP ostvariti svoj cilj, a to je klub zastupnika, za koji su potrebna tri mandata.

ZAGREB - Nositelj liste u svim izbornim jedinicama koalicije PGS BUZ HRS Ljubo Jurčić rekao je kako nije razočaran rezultatima izlaznih anketa po kojima njegova koalicija ne dobiva niti jedno zastupničko mjesto, te se nada da će njegov program ekonomske inicijative bez obzira na to imati utjecaja na buduću gospodarsku politiku. "Nisam razočaran ni ranije nisam očekivao da ću ući u Sabor jer sam se kandidirao u I. izbornoj jedinci koja je tradicionalno teška i pripada SDP-u", rekao je Jurčić. Novinarima je odgovorio da nije očekivao tako veliki uspjeh Kukuriku koalicije, ali da on odražava raspoloženje hrvatskog biračkog tijela.

SPLIT - Don Ivan Grubišić zadovoljan je što je, prema izlaznim anketama, njegova nezavisna lista osvojila dva mandata. "To su izlazne ankete, a po njima imamo dva mandata, što je jako dobro. Čekamo konačne rezultate, a i s ova dva mandata smo uspjeli, rekao je Grubišić. Kako je izjavio, ovoga će puta proljeće krenuti iz Splita "s drukčijom Hrvatskom, građanskom i etičkom." Zahvalio je svim biračima koji su njegovoj listi dali glas.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙