FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT - Na sinoćnjem središnjem predizbornom skupu za X. izbornu jedinicu koalicije HDZ-HGS na Prokurativama predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kritizirala je medije zbog, kako je rekla, neravnopravnog tretmana njezine stranke, a Željko Kerum, pošto joj je prišao na pozornici i nazvao je "šeficom", otjevao je pjesmu "Lipa si, lipa". Žaleći se na neravnopravan tretman u medijima, Kosor je istaknula da je, pošto je dobila poziv za potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om 9. prosinca, o tome poslala obavijest medijima te da je predložila da sporazum potpiše i predsjednik Josipović. "Nakon toga je i predsjednik poslao obavijest medijima. Međutim, HTV objavljuje da će predsjednik potpisati pristupni ugovor, a mene prešućuje. Radi se o dvostrukim kriterijima medija koji nam ne daju da kažemo ono što je istina", ocijenila je. Kako je rekla, prilikom potpisivanja sporazuma reći će da će Hrvatska kao članica EU-a "čuvati svoje kršćanske korijene, ono što jesmo i što nas je održalo kroz stoljeća". Na parlamentarnim izborima ponovno se odlučuje o sudbini Hrvatske, rekla je, dodajući kako 4. prosinca "odlučujemo kojim ćemo smjerom ići, hoće li se hrvatski brod nagnuti 'ulijevo' ili će hrvatski brod kojem je na čelu HDZ sa svojim prijateljima odabrati mirnu luku".

ROVINJ - Na predizbornom skupu Kukuriku koalicije sinoć u Rovinju u Kazalištu "Antonio Gandusio" predstavljeni su kandidati s liste u VIII. izbornoj jedinici, a nositelj liste i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina istaknuo je kako će u nedjelju na djelu biti "plebiscit građana Hrvatske, odnosno referendum za bolju Hrvatsku". "Ova je zemlja danas devastirana u svakom pogledu, socijalnom i gospodarskom. Žalosno je da se nakon 20 godina građani moraju ponovno boriti za svoju domovinu u kojoj vrijede načela slobodne Europe", poručio je Komadina na skupu na kojem su govorili i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić te potpredsjednik IDS-a Damir Kajin i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza. Komadina je rekao kako duh koji vlada u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji mora zahvatiti cijelu Hrvatsku. Poručio je građanima kako ne smiju dopustiti rasipanje glasova te ih je pozvao da glasuju za promjene i za Plan 21, koji, kako je rekao, "nudi konkretne mjere za rješenje ključnih izazova". Govoreći nazočnima, predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je kako se stranke na izborima bore za ljudsko povjerenje, a ono što događa u mnogim europskim zemljama upravo je "raspad sustava povjerenja".

ZAGREB - DIP-ovo Etičko povjerenstvo ocijenilo je danas kako je HDZ-ov kandidat Ante Kulušić svojom izjavom u Šibeniku da HDZ "ne želi da homoseksualci hodaju po Poljani" prekršio temeljne vrijednosti etičkog kodeksa koje govore da nije dopušteno pozivati na nasilje, širiti mržnju i poticati na neravnopravnost. "Ako su točne informacije objavljene u više medija da je Ante Kulušić, kandidat na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, na predizbornome skupu HDZ-a u Šibeniku izjavio da ne žele da po Poljani šetaju homoseksualci, Etičko povjerenstvo smatra kako je takva izjava protivna glavi I., točki 2. Izbornoga etičkog kodeksa", stoji u priopćenju Etičkog povjerenstva. U glavi I., u kojoj su definirane temeljne vrijednosti, 2. točka glasi: "U predizbornom nadmetanju nije dopušteno pozivati na nasilje, širiti nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te poticati neravnopravnost spolova." Izjava HDZ-ova kandidata Kulušića, kako su je tonski prenijeli mediji, glasi: "Zgazimo Kukuriku koaliciju kao što smo je zgazili dosad jer mi kao kršćanska stranka ne želimo da homoseksualci hodaju po Poljani, ne želimo legalizirati istospolne zajednice, ne želimo legalizirati drogu."

ZAGREB - Akademik Davorin Rudolf izjavio je sinoć na tribini Udruge "Istina" u Zagrebu govoreći o malim narodima i Europskoj uniji da bi ostati izvan te asocijacije za Hrvatsku značilo trunuti na periferiji Unije. Govoreći na tribini Inicijative za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju "Istina", Rudolf je rekao kako ne treba imati iluziju da će Europska unija propasti. S eurom može biti svašta, ali Europa ne može opstati bez Europske unije, rekao je. Po njegovim riječima, ono što moramo očuvati u EU-u jest identitet, što ponajprije ovisi o političkoj eliti koju u Hrvatskoj nemamo. Kako je rekao, posljednjih deset godina imali smo klonirane ministre vanjskih poslova jer su dolazili na ta mjesta ljudi koji, ustvrdio je, "počinju učiti zanat kad postanu ministri" pa nam se zato događaju "gafovi kakvi su se dogodili u pogledu privremenog ugovora o granici s Crnom Gorom ili pak s Bosnom i Hercegovinom u području roga poluotoka Kleka". "Kod nas je prisutan mentalitet preplašene države. Ne donosi nam Bruxelles dobro ili zlo, već sve ovisi o našem ponašanju i odlukama jer - ako kihnu u Bruxellesu, a mi u Hrvatskoj odmah ustanemo - to nije dobro", dodao je.

ZAGREB - Razgovori s petnaest vodećih intelektualaca današnjice koje je vodio filozof, prevoditelj i teoretičar Srećko Horvat i objedinio u knjizi "Pažnja! Neprijatelj prisluškuje" predstavljena je jučer u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Tariq Ali, Terry Eagleton, Francis Fukuyama, Amos Oz, Wang Hui i Slavoj Žižek neki su od vodećih mislilaca današnjice s kojima je u proteklih nekoliko godina razgovarao Horvat o gorućim problemima današnjice, među kojima se ističu pitanja o demokraciji i globalizaciji, kraju povijesti, kulturi straha, Arapskome proljeću i budućnosti Europe i Europske unije. Knjiga izašla u Nakladi 'Ljevak' nije samo precizan prikaz suvremenih teorijskih strujanja i sociopolitičke situacije, već provokativno štivo koje potiče na razmišljanje o duhovnoj situaciji vremena, ocijenio je teoretičar i prevoditelj Tonči Valentić. Usporedio ga je s djelom Bogdana Radice "Agonija Evrope", pisanim dvadesetih godina prošloga stoljeća, što je također bila analiza duha vremena tadašnjih intelektualaca. Valentić je napomenuo kako Horvatovi razgovori nisu vođeni iz pozicije Zagreba kao intelektualne provincije jer je većina tih intelektualaca već posjetila Zagreb u sklopu raznih predavanja, gdje su aktivno zagovarali svoja stajališta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙