FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Turska gube strpljenje sa Sirijom

Autor: vrad
ISTANBUL, 3. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države i Turska "gube strpljenje" s režimom Bašara al-Asada koji nije samo izvor nestabilnosti u Siriji već i mogući "okidač" za sukobe u regiji, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden u prigodi posjeta Turskoj.

ž

"Razgovarali smo o silovitoj represiji u Siriji, o čemu smo zauzeli isto stajalište kao i Turska: gubimo strpljenje i tražimo od predsjednika Asada da se povuče", rekao je Biden na tiskovnoj konferenciji u subotu, dan nakon susreta s predsjednikom Abdulahom Guelom.

Biden je rekao kako je "siguran da su Asad i njegov režim u ovom času izvor nestabilnosti u Siriji i prijete izazivanjem vjerskih sukoba, ne samo u Siriji, već i drugdje", priopćio je Bidenov tiskovni ured, izvijestivši o neslužbenom susretu s novinarima u zrakoplovu kojim je američki čelnik u petak navečer putovao iz Ankare u Istanbul.

Potpredsjednik je u subotu o toj temi razgovarao i s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom koji ga je, dok se oporavlja nakon operacije trbuha, primio u svojoj privatnoj rezidenciji na azijskoj strani Istanbula.

"Potpredsjednik je izrazio uvjerenje da su predsjednik Asad i ljudi iz njegova okružja uzrok problema (...) jer ubijaju vlastiti narod i postoji sve veći konsenzus o nužnosti Asadova odlaska", rekao je novinarima Tony Blinken, Bidenov savjetnik za sigurnost.

SAD i Turska su rekli da strahuju od građanskog rata u Siriji, gdje je od početka narodne pobune u ožujku ubijeno oko 4.000 ljudi, po podacima UN-a.

Biden je također ocijenio da je Iran sve više izoliran u regiji, prenio je Blinken.

"Potpredsjednik je ocijenio da iranski utjecaj u regiji slabi i da se izoliranost Irana pojačava zbog njegovih sramotnih čina", spomenuvši u tom smislu "odbijanje Irana da svoj nuklearni program uskladi s normama, kršenje ugovora o neširenju nuklearnog oružja, pokušaj ubojstva saudijskog veleposlanika u Washingtonu, napad na britansko veleposlanstvo u Teheranu, prijetnju Turskoj, NATO-ov radarski sustav i drugo".

Biden je u razgovoru s Erdoganom "zaključio da treba nastaviti pritisak na Iran jer je to najbolji način kako bi promijenio svoje ponašanje", kazao je Blinken.

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙