FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga Badel-Badelovcima traži iste uvjete za sve tvrtke

Autor: tper
ZAGREB, 3. prosinca 2011. (Hina) - Predsjednik Udruge malih dioničara Badel-Badelovcima Anto Perković izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu kako je ta udruga "šokirana" privatizacijom tj. prodajom Dalmacijavina, odnosno otpisom obveza prema državi od oko 900 milijuna kuna.

Smatra kako za sve tvrtke trebaju vrijediti ista pravila. Vlada je nedavno prihvatila ponudu američke tvrtke Traubi International za kupnju 79,82 posto dionica Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima.

Većinski paket dionica Dalmacijavina tvrtki Traubi International, koja je u vlasništvu Salamona Berkowitza, prodat će se po cijeni od jednu kunu za dionice, uz diskont od 99,99 posto za podmirenje obveza prema državi, te obvezu da u roku dvije godine podmiri dospjeli dug Dalmacijavina prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), nastao temeljem ugovora o kratkoročnim zajmovima.

Perković je na konferenciji ustvrdio kako je malo dioničarstvo izlaz za proizvodnju, bez njega neće biti napretka u proizvodnji.

Nadalje je napomenuo kako Badel ima izuzetne lokacije poput zemljišta na Žitnjaku, Borongaju, Rakovcu, Rijeci, Upravnu zgradu u Zagrebu, kuriju Nespeš, te je ustvrdio da, kada bi bila fer procjena Badela (ime, brendovi, nekretnine), vrijednost tvrtke danas bi bila viša od 200 milijuna eura.

Perković kako se Udruga boji da bi Badel mogla zadesiti sudbina Dalmacijavina te kako se boje ulaska vlasništva države u Badel, jer smatraju da je država loš gospodar.

Po Perkovićevim riječima, ako je država oprostila dugovanja Dalmacijavinu onda to treba vrijediti i za ostale proizvođače.

Predsjednik Udruge malih dioničara Badel-Badelovcima najavljuje kako će Udruga pokrenuti određene postupke da bi se utvrdilo zašto nemaju svi isti tretman te kako su donijeli odluku o formiranju koordinacije za obnovu vlasništva. Žele razgovarati s Vladom i pokušati postići dogovor, a ukoliko to nije moguće Udruga će to pokušati riješiti sudskim putem.

Iznoseći kronologiju vezanu uz Badel kojemu je Perković bio na čelu do kraja 2009., uz ostalo je upitao zašto država prije nekoliko godina nije oprostila Badelu dug za trošarine u iznosu od 64,7 milijuna kuna i za taj iznos ušla u vlasništvo i imala 28 posto temeljnog kapitala nego se čekalo da se dođe do 76 posto. Badel je tvrtka za koju je Vlada primjenila model C, odnosno modeli pomoći tvrtkama u poteškoćama kroz ulazak države u suvlasništvo.

Sredinom ovoga tjedna Badel je izvjestio kako su dokapitalizacija i vlasničko restrukturiranje dovršeni upisom promjene vlasničke strukture u sudski registar te država ima 70 posto kapitala, a zajedno s Kapitalnim fondom više od 76 posto.

(Hina) xtp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙