FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Badel 1862: zastoj dokapitalizacije utječe na poslovanje

Autor: dduk
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Gubitak Badela 1862 u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 38,3 milijuna kuna, što je za oko 6,6 milijuna kuna veći gubitak nego u isto vrijeme lani, a na to je ponajviše utjecao zastoj u provedbi dokapitalizacije, što je rezultiralo visokim financijskim rashodima te izostankom očekivanih efekata po reprogramu bankarskih obveza, podaci su iz financijskog izvješća Badela.

Po tim podacima, ukupni su prihodi Badela u prvih devet mjeseci iznosili 260,7 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 3,6 poko, dok su ukupni rashodi, ponajprije zbog rasta financijskih rashoda, rasli brže, za 5,1 posto, na 299 milijuna kuna.

Iz tog proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića ističu da u prvih devet mjeseci bilježe značajne pozitivne pomake u poslovanju te značajan rast prodaje, pri čemu je vrijednosna realizacija na domaćem tržištu rasla 27 posto, a u izvozu 4 posto.

U devet mjeseci prihod od prodaje iznosio je 246 milijuna kuna, što je porast za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Rashodi iz osnovne djelatnosti ostvareni su u iznosu 246 milijuna kuna te su na razini rashoda ostvarenih u prošloj godini.

Rezultat iz osnovne djelatnosti je pozitivan i iznosi 4,32 milijuna kuna te je u odnosu na rezultat ostvaren prošle godine bolji za više od oko 7 milijuna kuna, a bez utjecaja prihoda ostvarenih od ispravka vrijednosti Kalničkih voda, rezultat iz osnovnih aktivnosti je bolji za 22 milijuna kuna, ističu iz Badela.

Poslovanje tvrtke, kako naglašavaju, i dalje opterećuju izuzetno visoki financijski rashodi s obzirom da u prvih devet mjeseci još uvijek nije do kraja završen proces dokapitalizacije.

Ukupan rezultat poslovanja financijskog razdoblja i dalje je negativan i iznosi 38 milijuna kuna.

Zastoj u provedbi dokapitalizacije rezultirao je izuzetno visokim financijskim rashodima zbog visokih kamata na ukupni dug te izostankom očekivanih učinaka po reprogramu bankarskih obveza. To je utjecalo na rast gubitka od kamata koji iznosi 44,5 milijuna kuna, dok je prošle godine bio 33,5 milijuna kuna, objašnjavaju iz Badela.

Podsjeća se da je Vlada 1. srpnja donijela odluku o izmjenama i dopunama Odluke o vlasničkom restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji Badela 1862, a glavna skupština tvrtke je u kolovozu donijela odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i njegovom povećanju unosom potraživanja države u temeljni kapital.

Sukladno tim odlukama, tijekom listopada Badel je potpisao Ugovore o unosu prava u temeljni kapital s državom i Kapitalnim fondom. Očekuje se brza provedba upisa promjene vlasničke strukture čime će okončati dokapitalizacija i vlasničko restrukturiranje u kojem će država biti zastupljena sa 70 posto, a zajedno s Kapitalnim fondom preko 76 posto temeljnog kapitala.

Slijedi reprogram kreditnih obveza kod poslovnih banaka, čime se finaliziraju preduvjeti za konačnu stabilizaciju redovnog poslovanja, najavljuju u Badelu 1862.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙