FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priopćenje Etičkog povjerenstva

Autor: lmat
ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Etičko povjerenstvo razmotrilo je više dopisa vezanih uz tijek izborne kamapanje, a priopćenje objavljujemo u cijelosti.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis Hrvatske demokratske zajednice od 1. prosinca 2011. u kojem HDZ, kao sudionik u izbornom postupku za izbor zastupnika u Hrvatski sabor prigovara zbog nedopustivih promidžbenih aktivnosti Hrvatske seljačke stranke (HSS-a) u VII. izbornoj jedinici. Naime, u VII. izbornoj jedinici HSS koristi promidžbene orginale na kojima su fotografije HDZ-ovih načelnika i drugih dužnosnika s područja te izborne jedinice, bez da su oni znali da će se njihove fotografije pojaviti i koristiti na HSS-ovim letcima.

Etičko povjerenstvo upozorava, da na promidžbene plakate u predizbornoj kampanji nije u skladu s odredbama Izbornog etičkog kodeksa stavljati slike pojedinih dužnosnika bez njihova pristanka.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo prijavu za kršenje Etičkog kodeksa koju je podnijela predsjednica Zagrebačke nezavisne liste Tatjane Holjevac 1. prosinca 2011. u kojoj je prijavila za neetično ponašanje aktivista stranke HSS te aktivista HSP dr. Ante Starčević zbog skidanja plakata Zagrebačke nezavisne liste i stavljanjem svojih, čime su prouzročili financijsku i političku štetu.

Etičko povjerenstvo je zaključilo da se u slučaju prekrivanja i skidanja plakata tijekom predizborne kampanje radi o evidentnom kršenju Izbornog kodeksa.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo prijavu za kršenje Etičkog kodeksa koju je podnijela predsjednica Zagrebačke nezavisne liste Tatjana Holjevac 1. prosinca 2011. zbog neetičnog ponašanja aktivista Nezavisne liste Siniše Vuce u I. izbornoj jedinici. Aktivisti su uništavali plakate Zagrebačke nezavisne liste kako bi na ista mjesta postavili plakate Nezavisne liste Siniše Vuce te su na taj način prouzročili financijsku i političku štetu Zagrebačkoj nezavisnoj listi.

etičko povjerenstvo je zaključilo da se u slučaju uništavanja plakata tijekom predizborne kampanje radi o evidentnom kršenju Izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo zaprimilo je elektroničkom poštom 1. prosinca 2011. tekst upućen od stranke Zeleni Hrvatske IV. izborna jedinica.

Etičko povjerenstvo drži da je navedeni tekst protivan glavi I. točka 2. Izbornom etičkom kodeksu koji glasi u predizborno nadmetanje nije dopušteno pozvati na nasilje, širiti nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te poticati neravnopravnost spolova.

(Hina) xpp yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙