FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Etičko povjerenstvo razmotrilo prigovore na praćenje izbora

Autor: tkol
ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Etičko povjerenstvo izvijestilo je danas kako je razmotrilo više prigovora na tijek i praćenje izborne promidžbe, a priopćenje o tome prenosimo u cijelosti:

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis Hrvatske demokratske zajednice od 29. studenoga 2011. u kojem prosvjeduju na izgovoreni komentar novinarke HTV-a Tatjane Munižabe u središnjem dnevniku HTV-a 28. studenoga 2011. budući HTV unatoč upozorenju Etičkog povjerenstva od 25. studenoga 2011. nastavlja na neprimjeren navijački način pratiti izbornu utrku.

Etičko povjerenstvo ostaje pri svojem stajalištu od 25. studenoga 2011. da se od Hrvatske radio televizije u predizborno vrijeme očekuje neutralnost prema svim sudionicima izbora u skladu sa odredbom glave III. točke 2. Izbornog etičkog kodeksa koji glasi: "Očekuje se da u svojim emisijama, koje nisu vezane uz predstavljanje izbornih stranačkih programa i kandidata, ne koristi sadržaje koji bi se mogli tumačiti kao izborna promidžba".

Etičko povjerenstvo je razmotrilo upit Otvorenog radija od 28. studenoga 2011. koji je Etičkom povjerenstvu proslijedilo Državno izborno povjerenstvo dopisom od 29. studenoga 2011. Upit Otvorenog radija odnosi se na dopuštenost emitiranja sadržaja reklamnog spota Koalicije mladih.

Etičko povjerenstvo zaključuje da je sadržaj reklamnog spota u suprotnosti s odredbama Izbornog etičkog kodeksa o ponašanju sudionika u izborima (Izborni etički kodeks glava II.).

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis Damira Hrastovića iz Zagreba od 29. studenoga 2011. u kojem iznosi primjedbu na propagandni spot Hrvatske demokratske zajednice koji se emitira na HTV-1, a s kojim se on kao građanin Republike Hrvatske ne može identificirati i izuzetno ga vrijeđa i zahtijeva da se reklama trenutačno ukloni i da se zabrani daljnje emitiranje takove stranačke promidžbe.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis i smatra da navedenim spotom nije povrijeđen Izborni etički kodeks.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis mag. Jasminke Petter, predsjednice Narodnog saveza Nijemaca Hrvatske od 30. studenoga 2011., u kojem upozorava na nedopustive metode koje pokazuju mnoge oblike manipulacije u izbornoj promidžbi Renate Trischler kandidatkinje na izborima u XII. izbornoj jedinici, predlagatelja zajednica Nijemaca - Podunavskih Švaba u Hrvatskoj. Renata Trischler navodno je upotrijebila časopis Njemačka riječ - Deutsches Wort samo u svoju izbornu promidžbu, a časopis je financiran iz dodijeljenih sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske, Savjeta za nacionalne manjine.

Etičko povjerenstvo ne može ocjenjivati odnose između nacionalno-manjinskih udruga Nijemaca u Republici Hrvatskoj, a iz dopisa gospođe Jasminke Petter nije moguće utvrditi povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis gospodina Dragutina Kranjčeca, kandidata HSLS-a u III. izbornoj jedinici, od 30. studenoga 2011. o neprimjerenom obliku promidžbe u Regionalnom tjedniku br. 393 od 29. studenoga 2011. od strane Hrvatske demokratske zajednice.

Ako su točni navodi u plaćenom oglasu objavljenom u Regionalnom tjedniku br. 393. od 29. studenoga 2011. pod naslovom "USKOK uskoro i pred vratima Grada Varaždinskih Toplica" Etičko povjerenstvo smatra da takav oglas nije sukladan odredbama Izbornog etičkog kodeksa.

Etičko povjerenstvo je razmotrilo dopis Socijalističke radničke partije Hrvatske od 30. studenoga 2011. koji je Etičkom povjerenstvu proslijedilo Državno izborno povjerenstvo dopisom od 30. studenoga 2011. Socijalistička radnička partija Hrvatske je prigovorila povodom kršenja izbornih prava i Ustava Republike Hrvatske na sučeljavanju kandidata I. izborne jedinice 29. studenoga 2011. u programu HRT-a gdje su voditelji propustili opomenuti ili se barem ograditi od neprimjerenog, neustavnog i krajnje nepristojnog ponašanja pojedinih sudionika izbornog sučeljavanja, konkretno riječ je o izgovaranju ustaškog pokliča za dom spremni.

Etičko povjerenstvo drži da su voditelji televizijskih programa dužni ograditi se od svih protuustavnih izjava sudionika sučeljavanja.

(Hina) xpp/xkt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙