FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobranitelji: zabrinjava što Kulušićev ispad nije naišao na osudu HDZ-a

Autor: ista
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u današnjoj su zajedničkoj izjavi neprihvatljivom ocijenili izjavu HDZ-ovog kandidata na predstojećim izborima Ante Kulušića da HDZ "ne želi da nam homoseksualci hodaju po Poljani", te izrazili zabrinutost što takav ispad netrpeljivosti i poticanja na neravnopravnost ni ovoga puta naišao na osudu sudionika HDZ-ovog predizbornog skupa na kojemu je sporna izjava izrečena.

"Izjava g. Ante Kulušića, saborskog zastupnika i visokog dužnosnika stranke na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice u Šibeniku 27. 11. 2011. g. 'ne želimo da nam homoseksualci hodaju po poljani', neprihvatljiva je, predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije", navode Malčić i Ljubičić.

Takva izjava, dodaju, ne samo da je kršenje temeljnih vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, nego je i javno poticanje na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskriminacije i Zakonom o ravnopravnosti spolova.

"Stoga posebno zabrinjava činjenica da ispad netrpeljivosti i poticanja na neravnopravnost nije ni ovog puta naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje sudionika ovog stranačkog skupa niti je takva osuda uslijedila naknadno", upozoravaju u zajedničkoj izjavi.

Malčić i Ljubičić ističu kako predizborna kampanja ne smije biti izgovor za ovakve ispade, te napominju da se poziv na diskriminaciju i ograničavanje temeljnih ustavnih prava s obzirom na seksualnu orijentaciju ne može pravdati slobodom govora i mišljenja.

Nakon što je Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva jučer ocijenilo kako je Kulušić, kandidat na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, svojom izjavom prekršio temeljne vrijednosti etičkog kodeksa koje ne dopuštaju pozivanje na nasilje, širenje mržnje i poticanje na neravnopravnost, Kulušić se danas priopćenjem ispričao "svima koje je možda uvrijedio".

(Hina) pp/xtr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙