FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka istražuje veze neonacističke ćelije i NPD-a

Autor: mhaj
BERLIN , 1. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Njemačka policija istražuje postojanje veza između neonacističke grupe koja je usmrtila devet turskih i grčkih imigranata i ekstremno desne njemačke stranke koja ima predstavnike u parlamentima dviju saveznih država i kojoj bi moglo biti zabranjeno političko djelovanje.

U Njemačkoj više od 400 policajaca i tužitelja nastoji otkriti kako je moguće da je djelovanje "Nacional-socijalističkog podzemlja" ostalo neotkriveno do studenoga, kada su dvojica njezinih članova pronađena mrtva u spaljenoj montažnoj kućici, a treći se predao policiji.

Voditelj njemačkog odjela za kriminal Joerg Ziercke je kazao kako je ovotjedno uhićenje 35-godišnjeg muškarca u Jeni, gdje se nalazi ćelija neonacističke grupe, uputilo na vezu s protu-imigrantskom Nacionalnom demokratskom strankom (NPD).

Muškarac kojega su istražitelji predstavili kao Ralfa Wohllebena, bivši je visoki dužnosnik NPD-a u njemačkoj saveznoj državi Tiringiji. Osumnjičen je da je za grupu nabavljao oružje i streljivo. "Uvjeren sam da ćemo otkriti daljnje veze s NPD-om. No na političarima je da donesu odluku o tomu što će učiniti s dokazima koje će iznjedriti naše istrage. To više nije naš posao", rekao je Ziercke.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙