FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: uhićen novi pomagač neonacističke ćelije

Autor: brad
BERLIN, 29. studenog 2011. (Hina) - U svezi sa zločinima ekstremno desne političke scene njemačke vlasti u utorak su u Jeni uhitile još jednu osobu osumnjičenu za pružanje pomoći tzv. Trojki iz Zwickaua kojoj se pripisuje najmanje 10 politički motiviranih ubojstava.

"Tridesetšestogodišnjeg Ralfa W. sumnjiči se da je nedavno otkrivenoj neonacističkoj terorističkoj ćeliji iz Zwickaua pribavio oružje i streljivo", priopćilo je njemačko Državno odvjetništvo u Karlsruheu. Osumnjičeni je nadalje, kako je obrazloženo, terorističkoj trojki, koja se nazivala Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU), pomagao financijski te im je u više navrata pomogao i u bijegu pred istražnim tijelima.

Na osnovi saznanja državnog odvjetništva visoki sud naložio je Ralfu W. istražni zatvor zbog osnovane sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći u ubojstvu u šest slučaja. Članovima Nacionalsocijalističkog podzemlja se predbacuje najmanje 10 politički motiviranih ubojstava počinjenih u razdoblju od 2000. do 2007. Žrtve ubojstava su uglavnom bili poduzetnici stranog podrijetla, mahom turskog, te jedna policajka.

"Osumnjičeni je bio svjestan da bi pribavljeno oružje moglo biti iskorišteno za izvršenje ubojstava s ekstremno desnom pozadinom", stoji u priopćenju Državnog odvjetništva.

Ralf W. je, nakon prošloga tjedna uhićenog Holgera G., druga osoba koju se sumnjiči da je dugi niz godina potpomagala tzv. Trojku iz Zwickaua. Kako javlja Spiegel Online, najnovije uhićenje bi moglo baciti i novo svjetlo na ulogu ekstremno desne Nacionalno demokratske stranke Njemačke (NPD), jer je Ralf W. dugi niz godina pripadao vodstvu ove stranke u saveznoj pokrajini Thüringen. NPD poriče svaku povezanost s terorističkom ćelijom te je osudio ubojstva.

Ekstremno desna pozadina ubojstva stranaca otkrivena je početkom mjeseca sasvim slučajno kada su nakon jedne pljačke banke, dvojica iz tzv. Trojke iz Zwickaua, Uwe M. i Uwe B., tijekom bijega pred policijom počinila samoubojstvo. Tom prilikom pronađeno oružje pokrenulo je istragu koja je dovela do saznanja da je ova radikalno desna teroristička grupacija odgovorna za seriju ubojstava počinjenih diljem Njemačke.

(Hina) xnkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙