FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlak s nuklearnim otpadom bliži se odredištu u Njemačkoj

Autor: bnov
DANNENBERG, 26. studenog 2011. (Hina/AFP) - Posljednji konvoj s francuskim nuklearnim otpadom približava se u subotu Gorlebenu, krajnjem odredištu na sjeveru Njemačke, gdje ga čekaju tisuće prosvjednika.

Niz incidenata izbio je tijekom noći na sjeveru Njemačke pri čemu nije bilo ozlijeđenih, rekle su vlasti i prosvjednici. Veliki prosvjed predviđen je rano popodne u Dannenbergu kad bi kontejneri trebali biti prebačeni s vlaka na kamione koji će ih prevesti do rudnika soli u Gorlebenu.

Očekuje se približno 150 autobusa iz cijele zemlje a "zeleni" predviđaju 20.000 osoba spremnih ometati što je više moguće kretanje 11 kontejnera Castor (Cask for Storage and Transportation of Radioactive Material).

Prošle godine u isto doba sličan je konvoj pokrenuo gotovo 50.000 prosvjednika.

Vlak s nuklearnim otpadom prošao je francusko-njemačku granicu u petak ujutro.

Ovo je drugi ali i posljednji konvoj s francuskim nuklearnim otpadom koji završava u Njemačkoj. S ovim posljednjim konvoj završava ugovor između francuskog nuklearnog postrojenja Areva i njemačkih partnera ali spremište u Gorlebenu trebalo bi primiti još otpad iz Sellafielda u Engleskoj.

Njemačka je najavila napuštanje nuklearne energije nakon katastrofe u nuklearnoj centrali Fukushima, smjesta zatvorivši najstarije njemačke reaktore te najavivši postepeno zatvaranje ostalih do 2022. godine.

No, zemlja nije riješila pitanje skladištenja nuklearnog otpada što izaziva protivljenje ekoloških organizacija koje tvrde da radijacija iz područja Gorlebena premašuje dopuštene granice.

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙