FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: moguć nastavak pozitivne reakcije tržišta

Autor: neba
ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Pozitivna reakcija inozemnih burzi na zajedničku akciju središnjih banaka u svijetu mogla bi i danas pozitivno utjecati na Zagrebačku burzu, no na tržištima je i dalje puno neizvjesnosti, s obzirom da osnovni uzroci dužničke krize nisu riješeni.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Veliki dio jučerašnjeg trgovanja Crobex je proveo u minusu, zaronivši u jednom trenutku na samo 1.714 bodova, najnižu razinu u dvije i pol godine.

No, zahvaljujući euforiji na svjetskim tržištima, nakon neočekivane akcije središnjih banaka u svijetu, pred kraj trgovanja Crobex je promijenio smjer i završio u plusu od 1,02 posto, na 1.739 bodova.

Crobex10 ojačao je, pak, 0,89 posto, na 962 boda, dok je redovni promet dionicama iznosio 16,32 milijuna kuna, što je dvostruko više nego dan prije.

Sasvim neočekivano jučer su središnje banke eurozone, SAD-a, Britanije, Kanade, Japana i Švicarske zajednički priopćile da će od ponedjeljka za pola postotnog boda sniziti cijenu dolarskih kredita bankama.

Monetarne vlasti najvećih svjetskih gospodarstava najavile su i druge mjere koje bi bankama, prvenstveno europskim, trebale osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti, a glavni je cilj tih mjera osigurati likvidnost u svjetskom financijskom sustavu.

To je izazvalo euforiju na tržištima jer je smanjen rizik od prerastanja europske dužničke krize u kreditnu krizu cjelokupnog globalnog financijskog sustava, nalik onoj iz 2008. godine, kada je propala američka investicijska banka Lehman Brothers.

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks porastao više od 4 posto, što je njegov najveći dnevni skok još od ožujka 2009. godine. Jutros su snažno porasle i cijene dionica na azijskim tržištima, dok se na europskim burzama euforija smirila.

„Glavna vijest na burzama dogovor je središnjih banaka u svijetu oko snižavanja cijene dolarskog zaduživanja bankama. Ipak, pozitivan sentiment koji je jučer zbog toga naglo eksplodirao na svjetskim burzama, a s nešto manjim intenzitetom i na domaćem tržištu, mogao bi biti kratkoga vijeka“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, financijska tržišta već neko vrijeme nestrpljivo su iščekivala okidač koji bi pokrenuo oporavak nakon velikih gubitaka, poput jučerašnje vijesti.

„Međutim, temeljni problem za tržišta, dužnička kriza u eurozoni, još nije riješena. Jasniju sliku o tome imat ćemo tek idućega tjedna s približavanjem summita Europske unije“, navodi Bošković.

Pozitivan trend mogao bi se i danas održati na svjetskim burzama, no uz nešto slabiji intenzitet rasta cijena dionica, smatra Bošković.

„Taj pozitivni sentiment mogao bi se odraziti i na domaćem tržištu, no nažalost i nadalje uz slab volumen. U svakom slučaju, daleko smo još od promjene trenda na tržištu“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙