FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wen upozorio vanjske sile da se ulaze u sporove oko mora

Autor: kgab
NUSA DUA, 18. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u petak da "vanjske sile" nemaju ispriku za miješanje u složeni teritorijalni spor oko Južnog kineskog mora i na taj način je upozorio SAD i druge zemlje da se ne petljaju u to osjetljivo pitanje.

Međutim, Wen je također ponudio 10 milijardi dolara zajmova jugoistočnoj Aziji i rekao je na summitu Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) na indonezijskom otoku Baliju da Kina samo želi biti prijatelj zemljama u regiji.

Kina polaže pravo na veliki dio Južnog kineskog mora kojim prolaze ključne brodske rute i koje je vjerojatno bogato energetskim izvorima.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunej također polažu pravo na dijelove mora i zajedno sa SAD-om i Japanom vrše pritisak na Peking da pokuša naći neki način za rješavanje pitanja suvereniteta.

"Spor koji postoji među relevantnim zemljama u ovoj regiji oko Južnog kineskog mora je pitanje koje se razvija već nekoliko godina", rekao je Wen čelnicima ASEAN-a. "To se mora riješiti kroz prijateljske konzultacije i rasprave zemalja koje su izravno uključne. Vanjske sile ne smiju se miješati ni pod kojom izlikom", kazao je.

Međutim, unatoč neslaganjima oko Južnog kineskog mora Peking želi produbiti trgovinske i gospodarske veze s jugoistočnom Azijom. "Kina će uvijek biti dobar susjed, dobar prijatelj i dobar partner ASEAN-a. Mi ćemo tijesno surađivati s vama kako bi proveli sve sporazume koje smo postigli i donijeli više koristi našim narodima i pridonijeli miru i napretku u našoj regiji", rekao je Wen.

Istaknuo je da će Kina ponuditi ASEAN-u još 10 milijarda dolara zajmova i kreditnih linija.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak u Canberri da će američka vojska proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom području unatoč proračunskim rezovima.

Prvi korak u širenju američkog vojnog dosega u jugoistočnoj Aziji bit će razmještaj američkih marinaca, vojnog brodovlja i zrakoplova u sjevernoj Australiji od 2012. godine. Broj američkih vojnika u Australiji, koji će do 2016. porasti na 2500, malen je u odnosu na 50 tisuća koliko ih je razmješteno u Japanu i 28 tisuća u Južnoj Koreji.

Međutim, nova de facto američka vojna baza u Australiji proširit će izravnu američku vojnu nazočnost u jugoistočnoj Aziji mnogo dalje od Japana i Južne Koreje, u području kojeg Kina smatra svojom zonom utjecaja. Američku će vojsku također bitno približiti Južnokineskom moru u kojem Peking ima nekoliko teritorijalnih sporova s Vijetnamom, Filipinima, Tajvanom, Malezijom i Brunejom.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙