FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski humanitarni koridor nije u turskim planovima

Autor: akoz
ANKARA, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Turska će slijediti Arapsku ligu u uvođenju gospodarskih sankcija Siriji no Ankara za sada ne planira uspoostavu humanitarih koridora na terenu za pomoć civilima, rekao je u ponedjeljak savjetnik turskog premijera Tayyipa Erdogana.

Francuska je predložila uspostavu humanitarnih koridora kako bi se dostavila pomoć civilima što bi predstavljalo prvu međunarodnu intervenciju na terenu u osam mjeseci narodnog ustanka protiv vlasti predsjednika Bašara al-Asada.

Ibrahim Kalin, Erdoganov glavni savjetnik za vanjsku politiku, rekao je u razgovoru za televiziju A Haber da zamisao "za sada nije u planu". Francuski prijedlog je uspostava koridora koji osigurava pristup preko granica Sirije s Turskom i Libanonom, pa i preko zračnih luka ili dijelova obale gdje mogu pristati brodovi.

Humanitarne organizacije, poput Međunarodnog crvenog polumjeseca, dostavljale bi pomoć gradovima i mjestima pod opsadom uz nenaoružane promatrače koji bi nadzirali da se sirijske vlasti ne upleću.

Turska, koja ima 800 kilometara dugu granicu sa Sirijom, bila bi vjerojatno početna točka tog plana. Turski su prioriteti, međutim, provođenje gospodarskih sankcija protiv Asadove vlade, rekao je Kalin.

"Turska je pitanju sankcija pristupila u skladu s odlukom Arapske lige od nedjelje. Mi već neko vrijeme radimo na našim vlastitim mjerama. Naš je prioritet u ovom trenutku da se te mjere provedu što prije", rekao je Kalin.

Kalin je rekao da sankcije koje razmatra Turska, najveći sirijski trgovinski partner, neće pogađati obične Sirijce a isključio je korake poput prekida opskrbe Damaska vodom ili strujom.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙