FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemlje Zaljeva protiv arapskog sastanka o Siriji

Autor: rtom
DUBAI, 15. studenog 2011. (Hina/AFP) - Vijeće za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC) odbacilo je u utorak sirijski poziv za izvanrednim sastankom Arapske lige predviđen za srijedu kada Sirija treba i službeno biti suspendirana iz članstva Lige.

Režim predsjednika Bašara al-Asada zatražio je izvanredni sastanak u očitom pokušaju da blokira suspenziju koju je Liga donijela tijekom vikenda, piše agencija Reuters.

Skupina od šest zemalja GCC-a (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Katar i Kuvajt) protivi se izvanrednom sastanku i podupire napore Arapske lige da obustavi krvoproliće u Siriji.

Francuska agencija AFP javlja da bi se u srijedu u marokanskoj prijestolnici Rabatu trebao održati sastanak ministara članica Arapske lige i Turske koja podupire njihovu odluku.

"Držimo da je to ispravna odluka", rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u Rabatu.

Turska, koja graniči sa Sirijom i s kojom je imala dobre veze, zaprijetila je službenom Damasku da će Siriji prekinuti opskrbu strujom.

Ranije u utorak turski premijer Recep Tayyip Erdogan oštro je ukorio predsjednika al-Asada jer se nije ispričao za napade svojih pristaša na turska diplomatska predstavništva. Zatražio je od sirijskog režima da poštuje tursku zastavu, ali i ponajprije da poštuje zahtjeve vlastitoga, sirijskog naroda i provede obećane refome.

Sa 70 ubijenih ljudi ponedjeljak je u Siriji bio jedan od najsmrtonosnijih dana od izbijanja proturežimskih prosvjeda sredinom ožujka, a u utorak je, kako javlja AFP, ubijeno 19 vojnika i jedno dijete.

U gušenju prosvjeda u osam mjeseci ubijeno je 3.500 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙