FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankara Siriji prijeti isključenjem struje

Autor: mtro
ANKARA, 15. studenog 2011. (Hina/AFP) - Turska je u utorak prekinula naftna istraživanja koje vodi zajedno sa Sirijom i zaprijetila svom susjedu prekidom isporuke električne energije i suradnje u istraživanju nafte nakon napada provladinih prosvjednika na tursku diplomatsku misiju u Siriji.

"Trenutačno isporučujemo električnu energiju Siriji. Ako ova situacije potraje, biti ćemo prisiljeni razmotriti te odluke", rekao je ministar energije Taner Yildiz, prenosi tiskovna agencija Anadolija.

Turska izvozi električnu energiju Siriji nakon dogovora iz 2006. između dviju zemalja, koje su nekad bile regionalni saveznici.

Ministar je najavio i prekid tursko-sirijske suradnje u području istraživanja nafte.

Precizirao je da se ta odluka odnosi na šest nalazišta u Siriji gdje radove izvodi turska državna naftna kompanija TPAO i sirijska naftna državna tvrtka.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je rekao da je Turska izgubila nadu da će sirijski režim pozitivno odgovoriti na traženja međunarodne zajednice da pokrene demokratske reforme i okonča represiju.

Pristaše predsjednika Assada su prošlog vikenda pokušali ući u tursko veleposlanstvo u Damasku i dva konzulata. Izvikivali su antiturske slogane jer je Ankara podržala odluku Arapske lige da se Siriju izbaci iz te organizacije.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙