FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama s Rasmussenom o ratu u Libiji

Autor: vrad
WASHINGTON, 8. studenog 2011. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama primio je NATO-ova glavnog tajnika Andersa Fogha Rasmussena, u času kada su savjetnici Bijele kuće još jednom naglasili važnost uloge SAD-a u okviru međunarodne koalicije koja je srušila režim Moamera Gadafija.

Obama i Rasmussen razgovarali su u ponedjeljak navečer u Ovalnom uredu, a Bijela kuća nije iznijela potankosti o temi razgovora. "NATO je upravo završio važnu zadaću u Libiji i mislimo da je ona uspješno vođena", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Obama se našao na meti kritika republikanaca koji su ga optužili da je vodstvo operacija u Libiji prepustio Francuskoj i Velikoj Britaniji. Savjetnici Bijele kuće odbacili su te kritike podsjetivši da su se republikanci ispočetka protivili intervenciji.

Američki veleposlanik pri NATO-u Ivo Daalder rekao je u ponedjeljak da je strategija Baracka Obame "omogućila saveznicima da se ponašaju kao saveznici".

"Na djelu je novi NATO: savez u kojemu je američko vodstvo prijeko potrebno i koji je nezamisliv bez američke vojske, ali u kojemu Amerika ne mora sve raditi", rekao je Daalder u institutu Atlantic Council.

"Nijedna zemlja u svijetu ne može učiniti ono što može Amerika, osobito kada je riječ o zadaćama kao što su dopuna goriva u zraku, elektroničko ometanje i precizno ciljanje", kazao je.

Rasmussen će se sastati i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, ministrom obrane Leonom Panettom, savjetnikom predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost Tomom Donilonom i američkim senatorima.

Posjet se događa šest mjeseci prije NATO-ova summita u Chicagu, u Sjedinjenim Državama u svibnju 2012.

NATO je 31. listopada, jedanaest dana nakon smrti pukovnika Moamera Gadafija, završio operaciju u Libiji u kojoj je sudjelovalo 28 zemalja.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙