FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ljubljani prosvjed studenata Filozofskog fakulteta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. studenog 2011.(Hina) - Više stotina studentskih aktivista zauzelo je u srijedu predvorje i neke predavaonice Filozofskog fakulteta u Ljubljani, izražavajući na taj način prosvjed protiv organizacije i kvalitete studija te materijalnih prilika studenata.

Jedan od vođa prosvjeda, student Miha Kordiš iz aktivističke organizacije "Mi smo sveučilište", izjavio je nakon što su studenti zauzeli nekoliko dvorana za predavanja i obratili se studentima i profesorima, da studenti zahtijevaju više utjecaja na ono što se događa na fakultetu, bolji sustav stipendiranja i besplatan studij na svim stupnjevima. Izrazio je i kritike na račun provedbe bolonjske reforme, ocijenivši da nije uspjela, nego je smanjila kvalitetu nastave i povećala obveze studenata.

Organizatori prosvjeda naveli su da se zalažu i za "demokratizaciju sveučilišta u cjelini" te pozvali da im se priključe i studenti na drugim fakultetima.

Upozoravaju i na komercijalizaciju studijskih programa, probleme nedostatnog prostora na fakultetima i slične probleme.

Prosvjed nije bio najavljen, a rektor Sveučilišta u Ljubljani dr. Stane Pejovnik izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju da dio zahtjeva prosvjednika podupire. Pejovnik je rekao da se slaže da studij na prvom i drugom stupnju mora biti besplatan i dostupan svima, ali da studij za doktorski stupanj ni na jednom sveučilištu u svijetu nije jeftin.

Pejovnik je uz to istaknuo sistemske probleme u financiranju visokog obrazovanja u situaciji u kojoj se svake godine na fakultete upisuje sve više mladih iako financiranje obrazovanja na tom stupnju stagnira u odnosu na osnovno i srednje školstvo.

(Hina)xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙