FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Hrvatskoj trebaju vrhunski diplomati

Autor: rtom
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Hrvatskoj trebaju vrhunski diplomati koji barataju potrebnim vještinama, a za to je potrebno sustavno obrazovanje, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije (VŠMOD) u Zagrebu koja od četvrtka nosi ime švedskog diplomata Daga Hammarskjolda.

"Činjenica da je ova institucija dobila ime po jednome od najvećih diplomata u povijesti svjetske diplomacije je velika i važna stvar", rekao je predsjednik na svečanosti dodjele imena.

Naslijeđe "velikana Hammarskjolda" Josipović je sažeo riječima "mir i beskompromisna borba za mir" te istaknuo da Hrvatskoj trebaju "vrhunski diplomati koji barataju potrebnim vještinama".

Za to je "potrebno sustavno obrazovanje", rekao je i poželio da škola "bude rasadnik vrhunskih kadrova".

Prijedlog dodjele imena dao je diplomat Budimir Lončar, predsjednik Diplomatskog vijeća VŠMOD-a koji drži "svojom velikom povlasticom" što je bio na dužnosti u New Yorku dok je na čelu UN-a bio Dag Hammarskjold, glavni tajnik od 1953. do 1961. godine.

"Hammarskjold je simbol integriteta i hrabrosti u ostvarenju mira, razvoja i ljudskih prava", rekao je akademik Ivo Šlaus, dekan VŠMOD-a, ustanove na kojoj studenti redovito ocjenjuju profesore.

Švedski veleposlanik Fredrik Vahlquist drži da "postignuća, integritet i vizije" švedskog diplomata, koji su i dalje vrlo živi, mogu biti "stimulativno nadahnuće" mladima.

Erik Hammarskjold, rođak bivšeg glavnoga tajnika uručio je ispravu o dodjeli imena školi u koju je danas upisano 170 studenata na trogodšinji preddiplomski stručni studij te 30 na dvogodišnji specijalistički studij.

Političar, ekonomist i publicist Dag Hammarskjold postumno je dobio Nobelovu nagradu za mir za koju je bio kandidiran prije pogibije u padu zrakoplova kojim je putovao u misiju sprječavanja građanskog rata u Kongu, netom pošto je ta afrička država stekla neovisnost. Nekoliko istraga nesreće nije uspjelo dokazati navode o urotničkom rušenju zrakoplova.

Hammarskjold je bio začetnik koncepcije mirovnih operacija UN-a, a sa svojim bratom zagovornik razvoja države blagostanja u kojoj su ljudi glavni kapital.

Branio je neovisnost UN-a i sovjetskom vođi Nikiti Hruščovu odgovorio da neće podnijeti ostavku na dužnost glavnoga tajnika koju je Moskva tražila jer "ni SSSR ni bilo koja druga velika sila ne trebaju UN za svoju zaštitu: trebaju ih svi drugi".

(Hina) xrt ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙