FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Anonimne prijetnje bivšem predsjedniku parlamenta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 8. studenog 2011.(Hina) - Zbog nastojanja da osigura međustranački dogovor o zamrzavanju plaća javnih službenika i mirovina u idućoj godini bivšem predsjedniku slovenskog parlamenta Pavlu Gantaru upućene su anonimne prijetnje, objavila je u utorak Slovenska televizija.

"Mi smo za sniženje plaća viših od 2500 eura, ali u mirovine ne dirajte jer ćemo vas isti trenutak napasti", prijeti među ostalim nepoznati autor u rukom napisanom pismu čiju su presliku objavili mediji, te tvrdi da je ista poruka upućena i drugim članovima parlamenta.

Gantar je za poslovni dnevnik "Finance" potvrdio da je primio prijeteće pismo, te o njemu obavijestio zaštitarske i sigurnosne službe. Tvrdi da se na to odlučio jer se u anonimnom pismu najavljuju "brzi napadi i drugi zločini" i govori o navodnoj skupini nekoliko stotina pripadnika koji su te napade spremni izvršiti. Ipak, Gantar prijetnjama ne pripisuje preveliku važnost. "Ovakva pisma ne dobivam često, mnogo su češća ona s izrazima potpore nego prijeteća", rekao je za list "Finance".

Iako je slovenski parlament formalno raspušten zbog skorih prijevremenih izbora, nekoliko je političara predložilo da se na izvanrednoj sjednici, koja će se održati 19. ovog mjeseca, na dnevni red stavi i prijedlog intervencijskog zakona o zamrzavanju plaća javnih službenika, mirovina i socijalnih transfera.

Riječ je o zakonu koji je pripremila aktualna vlada Boruta Pahora kako bi se postiglo smanjenje dodatnog deficita proračuna za iduću godinu od 300 milijuna eura. Zbog protivljenja sindikata te predizborne situacije prijedlog nije stavljen na dnevni red ranijeg redovita zasjedanja, a sada su se pojavili prijedlozi da zastupnici taj zakon prihvate na svojoj zadnjoj izvanrednoj sjednici ako se postigne suglasnost sa sindikatima.

Gantar je član stranke Zares, pa je zbog njena izlaska iz vladajuće koalicije prije dva mjeseca podnio ostavku na mjesto predsjednika parlamenta, a prošlog je tjedna u svojoj inicijativi parlamentarne stranke pozvao da se o mogućnosti donošenja interventnog zakona izjasne do srijede. Zamrzavanje plaća samo uvjetno prihvaća sindikat zaposlenih u znanosti i obrazovanju, dok ga sindikati drugih javnih službenika većinom odbijaju, a nije sasvim jasna ni pozicija stranaka u sadašnjem parlamentu koje se pred izbore ne žele zamjeriti potencijalnim biračima.

Na međustranački dogovor oko prijedloga interventnog zakona pozvao je početkom tjedna i jedan od kandidata za novog slovenskog premijera Zoran Janković koji na izborima nastupa sa svojom novom strankom Pozitivna Slovenija.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙