FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: cijene dionica pod pritiskom sedmi dan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Duboka letargija u kojoj se nalazi Zagrebačka burza nastavit će se i danas, pa bi Crobex mogao skliznuti sedmi dan zaredom, jer na vidiku nema vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnost, a i svjetske su burze pod pritiskom loših vijesti.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,34 posto, na 1.782 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,03 posto, na 988 bodova. Bio je to već šesti dana zaredom kako Crobex slabi, a u tom je razdoblju izgubio 3,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,87 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Domaće tržište je u dubokoj letargiji, pa tako kad najvažniji europski burzovni indeksi padnu do 1 posto, Crobexi su tek u negativnoj stagnaciji“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Najveći problem predstavlja slabašni obujam trgovanja, dodaje Bošković.

„Naprosto nema ni kupnje ni prodaje, a tako bi se moglo, bojim se, nastaviti i nadalje, jer nema na vidiku vijesti koje bi potaknule življu aktivnost investitora“, smatra Bošković.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale peti dan zaredom, izgubivši u tom razdoblju više od 5 posto vrijednosti, što je posljedica straha ulagača od produbljivanja dužničke krize u eurozoni, nakon što su prinosi na španjolske obveznice dosegnuli novu rekordnu razinu.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 0,46 posto,dok je S&P 500 skliznuo 0,41, a Nasdaq indeks 0,07 posto.

Jutros su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica pale, nakon podataka koji ukazuju na usporavanje rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava i produbljivanje dužničke krize u eurozoni.

Bruto domaći proizvod u SAD-u u trećem tromjesečju porastao samo 2 posto, a ne kako je prva procjena pokazivala 2,5 posto.

Jutros je ulagače obeshrabrio i podatak o usporavanju rasta kineskog gospodarstva. Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks menadžera nabave pao je u studenome na samo 48 bodova, najnižu razinu od ožujka 2009. godine, što ukazuje na naglo slabljenje industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

„Na svjetskim burzama vlada pesimizam jer nema napretka u rješavanju dužničke krize u eurozoni, štoviše, prinosi na španjolske obveznice i dalje rastu. Iz SAD-a nam stižu najave novih stres testova za banke, a iz Kine o daljnjem usporavanju industrijske aktivnosti. Čini se da sa svih strana stižu loše vijesti i to će nastaviti pritiskati financijska tržišta“, navodi Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙