FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječenje akupunkturom sigurno i za djecu

Autor: spuc
MONTREAL, 22. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Liječenje akupunkturom sigurna je metoda liječenja i kod osoba mlađih od 18 godina, pokazalo je kanadsko istraživanje koje je utvrdilo da su rizici vrlo mali kada kvalificirani stručnjaci manipuliraju iglama.

Akupunktura je alternativna terapija za niz bolesti uključujući bol, glavobolje i zatvor no do sada se malo istraživanja bavilo primjenom te metode kod djece i mladih te analizom njezine učinkovitosti ili sigurnosti kod mlađe populacije.

"Akupunktura je, na temelju raspoloživih dokaza, sigurna za djecu ako je u rukama stručnjaka", kaže Sunita Vohra sa sveučilišta Alberta u Edmontonu koja je radila na istraživanju.

Rezultati pokazuju da su ozbiljne nuspojave vrlo rijetke i izazvane su nestandardnim postupcima, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics.

Istraživanjem su proučeni podaci dobiveni ranijim istraživanjima koja su obuhvatila više od 1400 djece i pokazalo se da su blage nuspojave uočene u 11,8 posto pacijenata. Te nuspojave uključile su bolove, modrice, krvarenja ili pogoršavanje osnovnih simptoma bolesti.

Među težim posljedicima koje su zabilježene slučaj je dijagnoze infekcije HIV-om kod jednog dječaka u jednom od kineskih centara za akupunkturu u 80-im godinama.

Akupunktura se ne preporučuje kod djece mlađe od dvije godine.

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙