FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: zagađenje zraka i dalje najveći rizik po zdravlje

Autor: vkla
BRUXELLES, 9. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Kvaliteta zraka u Europskoj uniji (EU) i dalje je ispod standarda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), povećavajući rizik od prerane smrti i oštećenja okoliša, stoji u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) objavljenom u srijedu.

U EU i susjednim zemljama godišnje se bilježi 500.000 slučajeva prerane smrti zbog zagađenja zraka, a da se o gubitku biološke raznolikosti i ne govori.

Iako je, sveukupno gledajući, razina zagađenja pala, izvješće EEA govori da su razine zagađenja u nekim slučajevima vrlo visoke.

"Kvaliteta zraka u Europi se općenito poboljšava, ali koncentracije nekih polutanata još uvijek ugrožavaju ljudsko zdravlje", rekla je izvršna direktorica EEA Jacqueline McGlade.

EU procjenjuje da će u 2020. izgubiti 537 milijardi eura, zbog zagađenja zraka koje se reflektira na ljudsko zdravlje, posebice na kardiovaskularni sustav i pluća, te zbog šteta na ekosustave i poljoprivredu, poput acidifikacije (kiselost), eutrofikacije (zagađenje voda, proces povećanog prihranjivanja nekog vodenog ekosustava: mora, slatkih voda ili ušća) i utjecaja ozona na vegetaciju.

Nekoliko članica EU-a nije poštivalo zakonski okvir koji se odnosi na kvalitetu zraka te je Europska komisija najavila sudske postupke.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙