FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meksiko i Kanada žele u panpacifičke trgovinske pregovore

Autor: djan
HONOLULU, 14. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Kanada i Meksiko žele se pridružiti pregovorima o uspostavi azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine, što je velik poticaj toj američkoj inicijativi za jačanje ekonmskog rasta u toj regiji, objavljeno je na marginama summita Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju (APEC) na Havajima.

U pregovorima za uspostavu zone slobodne trgovine, odnosno za Transpacifički partnerski pakt (TPP), zasad sudjeluje devet zemalja - Sjedinjene Države, Australija, Novi Zeland, Singapur, Malezija, Brunej, Čile i Peru.

Japan, treća najjača svjetska ekonomija, objavio je u petak da se želi pridružiti pregovorima, a nedjelju su istu namjeru iskazali Meksiko i Kanada.

"Pogledali smo postavljene kriterije i sve su to uvjeti koje Kanada može lako ispuniti. Zainteresirani smo", rekao je kanadski premijer Stephen Harper, nakon sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Meksički ministar ekonomije Bruno Ferrari izjavio je da TPP njegovoj zemlji nudi atraktivnu mogućnost za jačanje rasta.

Priključenje ovih triju zemalja pregovorima mora odobriti svih devet postojećih sudionika, koji se nadaju da će okvirni sporazum dogovoriti sljedeće godine. Samo s priključenjem Japana, primjerice, TPP bi bio oko 40 posto veći nego EU.

Kanada i Meksiko već imaju zonu slobodne trgovine sa SAD-om preko NAFTA-e (Sjevernoameričke zone slobodne trgovine) i ispunjenje kriterija im ne bi trebao biti problem.

Američki predsjednik Barack Obama samo je nekoliko sati prije ove objave otvorio summit APEC-a na svojim rodnim Havajima. Rekao je da je azijsko-pacifička regija vrlo važna za američki napredak, ali da gospodarski rast treba biti uravnotežen i održiv. "Vrijeme je da se primimo posla. Gotovo tri milijarde stanovnika zemalja APEC-a od nas očekuju da približimo naša gospodarstva, da povećamo izvoz, proširimo trgovinu i prigode koje stvaraju radna mjesta i kreiraju ekonomski napredak", poručio je Obama čelnicima 21 zemlje azijsko-pacifičkog ruba na summitu u Honoluluu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙