FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: loše vijesti iz svijeta i dalje pritišću tržište

Autor: neba
ZAGREB, 21. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas, kao i prošloga tjedna, očekuje slabašan promet, a kako nema poticajnih vijesti ni iz domaćeg ni iz svjetskog gospodarstva, Crobexi bi mogli stagnirati.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 1,82 posto, na 1.811 bodova, a Crobex10 1,37 posto, na 1.000 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je tek 34,7 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

„Kao i prošloga tjedna, na domaćem tržištu ovoga tjedna očekujem slabašan promet, uz stagnaciju indeksa. Tako bi se moglo nastaviti do parlamentarnih izbora, 4. prosinca. No, s obzirom na situaciju u Europi, teško da ćemo i nakon toga imati dugoročnijih pozitivnih signala“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Uz nedostatak domaćih poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi gotovo da nema ulagača i zbog negativnih signala sa svjetskih tržišta, gdje su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od širenja dužničke krize jer su troškovi financiranja prezaduženih članica eurozone dosegnuli razine koje se smatraju dugoročno neodrživima.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 2,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,8, a Nasdaq indeks 4 posto.

I jutros su na azijskim te europskim burzama cijene dionica pale, što predstavlja lošu uvertiru u još jedan tjedan pun neizvjesnosti.

„Situacija s dužničkom krizom u eurozoni i nadalje je zabrinjavajuća, pogotovo u svjetlu činjenice da još nema na vidiku konkretnog rješenja. Nešto je bolja situacija u SAD-u, gdje makroekonomski pokazatelji signaliziraju daljnji rast gospodarstva i na početku 2012. godine. Ipak, problem je visoka stopa nezaposlenosti i stagnacija na tržištu nekretnina“, ističe Bešević Vlajo.

Kako dodaje, izvjestan je nastavak volatilnog trgovanja na svjetskim financijskim tržištima, dok je daljnji smjer kretanja tržišta teško u ovome trenutku procijeniti.

„Bit će ovo vrlo zanimljiv tjedan na svjetskim burzama, jer se nakon Dana zahvalnosti u SAD-u očekuje početak blagdanske potrošnje. Također, očekujemo i revidirani podatak o američkom BDP-u za treće tromjesečje te o narudžbama trajnih dobara. Sve to, uz situaciju u eurozoni, davat će idućih dana smjernice investitorima“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙