FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saif al-Islam Gadafi: od nasljednika do bjegunca

Autor: vmrs
TRIPOLI, 19. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Saif al-Islam Gadafi koji je uhićen u subotu u libijskoj pustinji, ove se godine tijekom ustanka protiv režima svoga oca Moamera Gadafija transformirao od opuštena reformatora u ratoborna i lojalna ratnika svoga oca, a danas ga traži i Međunarodni kazneni sud zbog zločina protiv čovječnosti.

Njega je ICC optužio, zajedno sa svrgnutim pa ubijenim libijskim vođom Moamerom Gadafijem i zapovjednikom obavještajne službe Abdulahom al-Senusijem, zbog krvava gušenja narodnoga ustanka koji je počeo u veljači kao dio političkih potresa u arapskome svijetu, poslije nazvanima Arapskim proljećem.

Očevici kažu da je u posljednjim tjednima bijega 39-godišnji Saif al-Islam bio nervozan, zbunjen i preplašen. Prvo je često oca nazivao na satelitski telefon, tražio od suradnika da se zakunu da neće odati gdje se skriva, a kad mu je otac ubijen, na svaki je način nastojao izbjeći istu sudbinu.

Vladala je bojazan da će Saif al-Islam (39) uz pomoć Tuarega koji su se okoristili 42-godišnjom vladavinom Gadafija starijega moći unedogled skrivati u planinama na libijskoj granici s Nigerom, Alžirom i Malijem.

Mnogi su ga vidjeli kao nasljednika svoga oca, a kad se ustanak razbuktao, on se zakleo da će se boriti i umrijeti na libijskome tlu, odnosno da nikada neće kapitulirati. Sada mu ipak prijeti suđenje: sudit će mu ili libijska prijelazna vlada ili ICC.

On je bio jedino od osmero djece Moamera Gadafija koje je još bilo u bijegu. Trojica sinova su mu ubijena, a ostala trojica i jedina kćer našli su utočište u Nigeru i Alžiru.

Saif al-Islam uhićen je nakon dojave u libijskoj pustinji. U potragu za njim krenuo je konvoj od tri vozila s ukupno 15 boraca NTC-a, sviju iz Zintana. Ta je skupina zaustavila dva automobila s pet putnika u pustinji, oko 70 kilometara od malog naftnog grada Obarija oko pola dva ujutro po mjesnom vremenu u subotu. Saif al-Islam, koji je odmah prepoznat, i njegovi čuvari predali su se bez borbe. Prema njemu se dobro postupalo.

Novinarka Reutersa nalazila se u teretnom zrakoplovu iz sovjetskog doba kojim je sin bivšeg libijskog diktatora prevezen s juga zemlje do Zintana, 170 kilometara od Tripolija. Na pitanje osjeća li se dobro, Gadafi je kratko odgovorio: "Da".

Na upit da objasni debele zavoje na tri prsta desne ruke rekao je samo: "Zračni napad, zračni napad". Na dodatno pitanje potvrdio je da je ranjen u zračnom udaru NATO-a prije mjesec dana.

Njegovi suradnici rekli su da se radilo o napadu NATO-a na kolonu kojom je Saif al-Islam bježao iz Bani Valida 19. listopada, dan prije nego što je njegov otac stradao u sličnom napadu u pokušaju proboja iz Sirta.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Saifa al-Islama Gadafija (39), najistaknutijeg Gadafijeva sina i pretpostavljenog nasljednika, zbog zločina protiv čovječnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji. Još uvijek nema nikakvih vijesti o uhićenju drugog preživjelog s tjeralice ICC-a, bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija.

Na vijesti o uhićenju Saifa al-Islama počelo je slavlje u Tripoliju, Bangaziju i drugim libijskim gradovima.

Libijski ministar informiranja Mahmud Šamam izjavio je tijekom popodneva da će Saifu al-Islamu biti suđeno u Libiji, po libijskim zakonima. Na to je odmah reagiralo tužiteljstvo ICC-a i isključilo takvu mogućnost. "Libijske vlasti imaju obavezu surađivati s našim sudom", kazao je glasnogovornik ICC-a.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u subotu je pozvala libijske vlasti na punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) nakon uhićenja Saifa al-Islama, sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Ashton je ocijenila da libijske vlasti moraju poduzeti sve da Saif al-Islam bude predan sudu uz poštivanje procesa i u punoj suradnji s ICC-om koji istražuje zločine protiv čovječnosti. NATO je priopćio da ima povjerenja da će nove libijske vlasti u suradnji s ICC-om osigurati pravdu za Gadafijeva sina.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙