FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tusk najavio nove reforme

Autor: rtom
VARŠAVA, 18. studenog 2011. (Hina/AFP) - Poljski premijer, liberal Donald Tusk, najavio je u petak pred parlamentom niz reformi koje bi trebale štititi gospodarski rast i zemlju od krize eurozone koje ona nije članica.

U govoru pred donjim domom poljskog parlamenta, nakon imenovanja nove vlade koja je nastavak njegove vlade iz prijašnjeg mandata, Tusk je najavio podizanje dobne granice za umirovljenje i ukidanje povlastica za neke kategorije stanovništva.

Dobna granica za umirovljenje žena podići će se postupno sa sadašnjih 60 na 67 godina do 2040., a za muškarce sa 65 na 67 godina do 2020.

"Ta će mjera biti pozitivna za ugled Poljske", rekao je Tusk te najavio reforme u povlaštenim mirovinama za vojsku, policiju, sudstvo, tužiteljstvo i kler.

"Želimo svećenike uvesti u opći mirovinski sustav. Da bismo to učinili spremni smo, bude li potrebno, mijenjati" ugovore između Poljske i Svete Stolice", rekao je premijer.

Poljsku je uglavnom mimoišla europska dužnička kriza te je premijer izrazio zadovoljstvo gospodarskim rezultatima. Najavio je rezove u javnoj upravi, ali zadržat će jednak broj zaposlenika u vojsci i policiji.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙