FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turizam Zagrebačke županije napredovao, ali treba više kreveta

Autor: tmis
ZAGREB, 17. studenog 2011. (Hina) - U Zagrebačkoj županiji u zadnjih je nekoliko godina uslijed javno-privatnog partnerstva dosta učinjeno na poboljšanju turističke ponude, prirodni, kulturni i povijesni resursi dobro su pretvoreni u brojne turističke proizvode, ali je za dalji razvoj turizma u toj županiji potrebno povećati broj turističkih kreveta, općenito smještajne kapacitete i turističku opremljenost.

Naglasivši to uz ostalo na današnjoj prezentaciji turizma Zagrebačka županije u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), direktorica županijske Turističke zajednice Ružica Rašperić dodala je da je na području te Županije nešto malo više od 1.500 turističkih kreveta što nije dovoljno.

Više kreveta značilo bi i više turističkih noćenja, kao i prihoda od boravišne pristojbe, što bi uz dobro razvijen izletnički turizam Županiji zasigurno donijelo i veće prihode od turizma nego su sada, istaknula je.

Vjerujući da bi se to odrazilo i na povećanje sadašnjeg udjela hotela i restorana u BDP-u Zagrebačke županije od 5 posto, Rašperić je dodala i da još treba poraditi na ravnomjernijoj turističkoj potražnji i tijekom tjedna, a ne samo vikendima, dok bi privatni poduzetnici trebali više ulagati u svoju promociju. Važno bi bilo i povećati kvalitetu i profesionalnost sudionika turističke ponude kao i svijest o važnosti turizma za budućnost.

Ipak, i bez toga osnovni su se prihodi od turizma u Zagrebačkoj županiji, kako je kazala, od 1999. do 2010. povećali za 125 posto, a u sličnom su postotku rasli i dolasci i noćenja turista.

Uz izletnički tome je pridonio i razvoj brojnih selektivnih oblika turizma poput seoskog (trenutno je 37 registriranih obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava koja pružaju turističke usluge), kulturno-povijesnog, aktivnog (broj planinarskih domova u tih deset godina povećan sa 6 na 14), zdravstvenog i vjerskog.

U prvih deset mjeseci ove godine u Zagrebačkoj županiji bilo je gotovo 30 tisuća gostiju koji su ostvarili 54 tisuće noćenja, čime je ta županija među 13 kontinentalnih županija peta po dolascima i sedma po noćenjima i što su porasti od po oko 6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Na današnjoj prezentaciji, kojoj je prisustvovalo stotinjak predstavnika turističkih zajednica, komora, agencija, gradova i općina iz Zagrebačke i okolnih županija, naglašena je i dobra suradnja turizma s Zagrebačkom županijom, koja prosječno godišnje za potpore i subvencije turističkim projektima izdvaja oko 3,7 milijuna kuna.

Predstavljena je i nova web stranica županijske Turističke zajednice te drugi moderni tehnološki alati poput aktivnosti na društvenim mrežama kojima se također želi privući više turista.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙