FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: prilično umrtvljena atmosfera

Autor: neba
ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi atmosfera je već neko vrijeme prilično umrtvljena, jer zbog niske likvidnosti i slabih pokazatelja tržište nema snage pratiti kretanja na svjetskim burzama, a takvo usporeno trgovanje očekuje se i danas.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks spustio se jučer 0,79 posto, na 1.830 bodova, a Crobex10 0,55 posto, na 1.008 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je oko 500.000 kuna više nego prethodnoga dana.

„Domaće tržište, nažalost, pokreću tek najave ili očekivanja pojedinih korporativnih akcija, kao što je moguća ponuda Agrokora za preuzimanje preostalih dionica Belja ili mogućnost preuzimanja Mercatora. Atmosfera je prilično umrtvljena, a zbog niske likvidnosti i slabih gospodarskih pokazatelja tržište nema snage pratiti prilično volatilna kretanja na svjetskim burzama“ ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva u Centar banci.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim signalima iz američkog gospodarstva, ponajprije podatku o rastu potrošnje u listopadu. No, trgovalo se oprezno jer se ulagači plaše da bi rast prinosa na europske obveznice mogao produbiti dužničku krizu.

Dow Jones indeks ojačao je 0,14 posto, dok je S&P 500 porastao 0,48, a Nasdaq indeks 1,09 posto.

No, na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros pale jer se ulagači plaše širenja dužničke krize u eurozoni.

„I dok su američki gospodarski pokazatelji solidni, investitore zabrinjavaju europski pokazatelji, koji upućuju na gospodarsku stagnaciju. Ipak, u posljednje vrijeme u najvećem fokusu investitora nisu fundamenti, nego dužnička kriza i politička situacija u eurozoni. I danas će se stoga ponajviše pratiti prinosi na državne obveznice članica eurozone“, ističe Vorkapić.

Premda je novi talijanski premijer već za danas najavio sastavljanje nove vlade, prije nego što se očekivalo, jučer su prinosi na talijanske obveznice dodatno porasli. Porasli su i prinosi na španjolske te francuske obveznice, što znatno poskupljuje troškove zaduživanja tih država, a pitanje je kako će otplaćivati dugove, s obzirom da eurozoni prijeti nova recesija.

A dok traje vrlo volatilno trgovanje na svjetskim burzama, teško je odrediti koji će trend prevladati.

„Previše je nesigurnosti, pa stoga i volatilnosti na svjetskim burzama. Sve dok se ona ne smiri, ne možemo sa sigurnošću reći koji će cjenovni smjer na tržištu prevladati – pozitivni ili negativni“, zaključuje Vorkapić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙