FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton poziva Tursku da poboljša odnose sa susjedima

Autor: slek
WASHINGTON, 1. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Turska mora učiniti više kako bi učvrstila svoj demokratski napredak i izgladiti svoje napete odnose sa susjedima poput Izraela ako želi postati jamac bliskoistočne stabilnosti, rekla je u ponedjeljak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Clinton je govoreći Američko-turskom vijeću u Washingtonu rekla kako je "tursko čudo" zabilježilo da se gospodarstvo zemlje utrostručilo tijekom proteklog desetljeća budući da su reforme otvorile kako politički tako i gospodarski sektor novoj konkurenciji.

Ona je međutim rekla kako Ankara, koja se nada nacrtu novoga ustava u prvoj polovici 2012., mora osigurati poštivanje ljudskih prava, uključenost manjina te medijske slobode.

"Sposobnost Turske da ostvari svoj puni potencijal ovisi o njezinoj riješenosti da jača demokraciju u zemlji i potiče mir u susjedstvu", rekla je Clinton.

Clinton se sprema otputovati u Istanbul gdje će u srijedu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji usmjerenoj na učvršćivanje međunarodne potpore Afganistanu u kojem muslimanska Turska ima vojnike u neborbenim aktivnostima u okviru snaga NATO-a.

Sjedinjene Države i Turska ojačali su odnose budući da Turska koja je članica NATO-a preuzima istaknutiju ulogu u regiji. Ankara je pristala u rujnu prihvatiti radarski sustav za otkrivanje raketnih prijetnji izvan Europe, uključujući Iran. Vlada premijera Tayyipa Erdogana je također igrala važnu ulogu u savezu koji je predvodio NATO koji je pomogao libijskim ustanicima da sruše Moamera Gadafija a također je istaknuti kritičar krvavog suzbijanja prosvjeda u susjednoj Siriji koje provodi predsjednik Bašar al-Asad.

Turska je međutim također uzbunila Washington svojim ponekad smjelim pokazivanjem mišica koje je dovelo u krizu odnose s američkim saveznikom Izraelom. Osim toga ušla je i u opasnu pomorsku razmiricu s Ciprom zbog bušenja u potrazi za plinom.

Clinton je kazala kako Turskoj njezina nova moć pruža prigodu da pokaže "odgovorno predvodništvo" i pozvala Ankaru da surađuje s Izraelom kako bi prevladali nesuglasice oko politike Izraela prema Palestincima te prošlogodišnje njegove akcije u kojoj je ubijeno devet Turaka na brodu aktivista koji je plovio prema Gazi.

"Zabrinuti smo pogoršanjem odnosa između Turske i Izraela", rekla je Clinton. "Pozivamo obje zemlje da pronađu mogućnosti da obnove ove važne odnose".

Istaknula je američku potporu posredovanju Ujedinjenih naroda na Cipru gdje je Turska gnjevno reagirala na bušenje u potrazi za plinom koje američka tvrtka Noble Energy vrši u vodama za koje tvrdi da pripadaju sjevernom Cipru kojeg podupire Turska, ali širu potporu ima ciparska vlada kao vlasnik.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙