FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Samit najvećih izvoznika plina počeo bez Ahmadinedžada

Autor: vrad
DOHA, 15. studenog 2011. (Hina/AFP) - Susret na vrhu najvećih izvoznika plina, među kojima su Rusija i Katar, počeo je u utorak u Dohi, u Kataru, bez iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada čiji se dolazak najavljivao.

Katarski emir, šeik Hamad ben Halifa al-Tani rekao je u govoru na otvorenju samita da se "zaštita interesa zemalja proizvođača neće provoditi na štetu potrošača". Susretu na vrhu prethodio je skup ministara energetike Foruma zemalja izvoznica plina (FPEG), neke vrste plinskog OPEC-a, održan u nedjelju.

FPEG kontrolira gotovo 70 posto svjetskih zaliha plina, a u njegovim su redovima Rusija, najveći svjetski proizvođač, Iran, Katar, Alžir i Venezuela.

Iran je bio najavio Ahmadinedžadov dolazak na samit, ali on nije nazočio otvorenju skupa. Na otvorenju su bili alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika i predsjednik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdeldžalil.

Zadaća samita je "uskladiti napore zemalja proizvođača kako bi se unaprijedila svjetska plinska industrija" i ustanovio mehanizam za usklađivanje cijena plina i nafte, po riječima organizatora.

Glavne zemlje izvoznice plina osnovale su u prosincu 2008. službenu organizaciju, zbog čega su se zemlje potrošači pobojale da će ona utjecati na cijenu plina.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙