FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveno-stručni skup "Vukovar - '91 - 20 godina poslije"

Autor: zdra
VUKOVAR, 14. studenog 2011. (Hina) - U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u Ružičkinoj kući počeo je dvodnevni 14. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91- dvadeset godina poslije" o temi "Dva desetljeća hrvatskog pamćenja i razvoja".

Dražen Živić, voditelj vukovarskoga Područnog centra Instituta društevnih znanosti "Ivo Pilar", organizatora skupa, ocijenio kako "sva načela i vrednote društvene i nacionalne na kojima je počivala obrana Vukovara 1991. nisu dovoljno vrjednovani u izgradnji i razvoju Hrvatske".

"Hrvatska se u proteklih 20 godina razvijala, čini mi se, ako ne baš suprotno, onda sigurno vrlo često mimo vukovarskih načela obrane. Duboko sam uvjeren da bi Hrvatska trebala biti zapravo vukovarska Hrvatska", istaknuo je Živić.

Miroslav Tuđman je, izlažući o temi "Domovinski rat u medijima: od pseudodogađaja do pseudopovijesti", ustvrdio kako je umjesto objektivnih prikaza svega što se u Hrvatskoj događalo na djelu pseudopovijest stvarana na mitovima koji su funkcionirali još u bivšoj Jugoslaviji.

"Jasenovac je bio jedan mit sa svojim umnožavanjem žrtava, a sada smo u situaciji da se stvara mit o etničkom čišćenju kao obrascu da bi se vratili i zadržali odnosi koji nisu realni", rekao je Tuđman u izjavi novinarima. Dodao je kako se stratezi mitova nalaze izvan Hrvatske, ali da u Hrvatskoj imaju potporu u onima koji sami sebe nazivaju akterima koji su ostali bez države.

"Onoga trenutka kad je iz inozemstva prestalo financiranje tih aktera, oni su bankrotirali. Tako su bankrotirali Feral, Nacional, Radio 101. Ili pak ono što se dogodilo u Haagu - da je sud zaključio da podatci HHO-a, koji je primao oko pola milijuna dolara na godinu iz inozemstva, nisu pouzdani", kazao je Tuđman.

Negdašnji hrvatski ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović, koji je izlagao o "Vukovaru u tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde", poručio je kako Hrvatska ni za koju cijenu ne smije povući tužbu za genocid pred tim sudom.

"Vukovar je ubijan. U logore je odvedeno oko 5000 Vukovaraca i to je genocid i u tome je opravdanje tužbe za genocid koju sam osobno kao ministar pravosuđa predao haaškom sudu", rekao je novinarima Šeparović.

Za dvodnevna skupa o središnjoj temi "Dva desetljeća hrvatskog pamćenja i razvoja" izlagat će tridesetak znanstvenika i sudionika.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙