FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencijom ZPH počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: zdra
VUKOVAR, 11. studenog 2011.(Hina) - Konferencijom Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) "20 godina progonstva s vukovarskog područja" danas je u Vukovaru počelo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pod geslom "Hrabri ljudi".

Predsjednik ZPH Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Glasnović ocijenio je kako se povratnici i dalje suočavaju s teškim gospodarskim i stambenim prilikama, a posebice zabrinjava, istaknuo je, nedostatak perspektive za mlade ljude. Po njegovim riječima, u Vukovar se do sada vratilo 12 do 13 tisuća povratnika, odnosno oko 50 posto ljudi prognanih iz toga grada 1991.

Glasnović drži da u povratničkim područjima koja, kako je kazao, poprilično zaostaju za razvijenim područjima u Hrvatskoj, valja pokrenuti razvojne projekte kako bi se omogućio njihov brži razvoj.

Predstavljena je monografija "Pravo na dom" Zajednice povratnika Hrvatske autora Branka Peke i Slobodana Langa. Knjiga s odmakom od 20 godina donosi fotografije i dokumente o stradanju civilnog stanovništva tijekom srpske agresije na Hrvatsku, o životu u progonstvu više stotina tisuća prognanika te njihovu postupnu povratku.

Dodijeljena su i priznanja brojnim pojedincima, koje u ZPH smatraju zaslužnima za razvoj Vukovarsko-srijemske županije ili su pridonijeli radu ZPH.

Hrvatski državni sabor donio je 1999. Odluku o proglašenju 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara.

U sklopu obilježavanja toga spomendana u Vukovaru će se do 20. studenoga održati više komemroativnih programa. Središnji dio obilježavanja je tradicionalno okupljanje sudionika 18. studenoga u dvorištu vukovarske bolnice te kolona sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙