FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Utvrđen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Autor: zdra
VUKOVAR, 31. listopada 2011.(Hina) - Utvrđen je konačni program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kojim će se od 11. do 20. studenoga pod motom "Hrabri ljudi" obilježiti stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, izviješćeno je iz ureda vukovarskog gradonačelnika.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara počinje se obilježavati 11. studenoga konferencijom Zajednice povratnika Hrvatske "20 godina progonstva s vukovarskog područja", a završava 20. studenoga odavanjem počasti žrtvama ubijenima u zarobljeničkom logoru na Veleprometu i Ovčari.

Drugi susret ratnih izvjestitelja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije održat će se 12., a 14. studenoga u Hrvatskom domu bit će otvorena izložba „VUKOVAR PRESS", o Vukovaru u tiskanim medijima od 1991. do 1996. autorice Alenke Mirković-Nađ. U Ružičkinoj kući taj će se dan održati 14. znanstveno-stručni skup „Vukovar '91.- dvadeset godina poslije“ Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar".

Knjiga "VUKOWARAŽDIN", o zasebnoj postrojbi varaždinske Policijske uprave u obrani Vukovara i Borova naselja od 11. rujna do 20. studenoga 1991., predstavit će se u Ružičkinoj kući 15., a 16. studenoga u Pastoralnom centru "Sv. Bone" prikazuje se dokumentarni film „Vukovar - petnaesta postaja križnog puta“ autora Miljenka Dujele.

Paljenje svijeća i polaganje ruža na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na rasporedu je 17. studenoga, isti će se dan odati i počast u Domovinskom ratu poginulim djelatnicima vukovarskog TKC-a, u Pastoralnom centru "Sv. Bone" održat će se VII. znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro", a u Spomen-domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti bit će otvorena izložba slika i predmeta iz Domovinskog rata Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

U večernjim satima zapalit će se svijeće kod Zavjetne kapelice na "kukuruznom putu" prema Bogdanovcima, kojim se tijekom srpske opsade Vukovara jedino moglo ući i izići iz grada, te kod spomen-ploče u vukovarskoj Općoj bolnici.

Središnji događaji je na rasporedu 18. studenoga, na dan kad je 1991. slomljena obrana grada Vukovara. U koloni sjećanja sudionici obilježavanja vukovarske tragedije zaputit će se, predvođeni vukovarskim braniteljima, od opće bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojemu će državna i druga izaslanstva položiti vijence.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup msgr. Vinko Puljić.

Tijekom popodneva na Bogdanovačkoj cesti svečano se polaže temeljni kamen za Dom udruge ratnika, u športskoj dvorani u Borovu naselju održava se Memorijala izložba sitnih životinja, a na večer, niz Dunav, u sklopu "Svjetlosne rijeke sjećanja" bit će pušteni upaljeni lampioni u spomen na nestale i zatočene u Domovinskom ratu.

Počast žrtvama stradalima u negdašnjoj zgradi Borovo commerca, u kojoj se nalazila vukovarska ratna bolnica, odat će se 19. studenoga. Isti dan bacanjem vijenca u Dunav odat će se počast braniteljima i civilima ubijenim u obližnjem Borovu. U Pastoralnom centru "Sv. Bone" bit će predstavljena knjiga "Fuga Vukovariana".

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završava 20. studenoga VII. novinarsko-književničkim susretom "Grad - to ste vi" te odavanjem počasti braniteljima i civilima stradalim u srpskom koncentracijskom logoru u krugu Veleprometa i na Ovčari.

(Hina)xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙