FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: teško će se tržište oduprijeti pritisku izvana

Autor: neba
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi Crobex indeksi i danas mogli pasti, zbog loših vijesti iz Italije, koje su srušile cijene dionica na svim svjetskim tržištima, dok domaćih poticajnih vijesti ionako već dulje vrijeme nema.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,9 posto, na 1.825 bodova, a Crobex10 0,64 posto, na 999 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je oko pola milijuna manje nego dan prije.

„Na domaćem tržištu danas u najboljem slučaju očekujem stagnaciju indeksa uz negativni predznak. Bit ćemo pod utjecajem loših vijesti iz Italije, a domaćih poticajnih vijesti ionako nema“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, prometi su od početka mjeseca iznimno niski, te jedva dosežu 8 milijuna kuna, dok je Crobex u minusu 0,91 posto. To i nije tako loše, ocjenjuje Nagy, uzmu li se u obzir posljednja događanja na svjetskim burzama.

„Idućih dana možemo očekivati veći fokus investitora na dionicu Belja, u očekivanju moguće Agrokorove ponude o preuzimanje preostalih dionica te tvrtke, kao i vijesti iz Slovenije u vezi preuzimanja Mercatora.

Sa svjetskih burzi stižu nove loše vijesti. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 3 posto, a na paniku koja je zavladala nakon proboja prinosa na talijanske obveznice iznad kritične razine od 7 posto, što signalizira produbljivanje dužničke krize, najbolje ukazuje skok 'indeksa straha' za više od 30 posto.

Dow Jones indeks potonuo je 3,20 posto, dok se S&P 500 strmoglavio 3,67, a Nasdaq indeks 3,88 posto, što je njihov najveći dnevni pad od polovice kolovoza.

Oštar pad cijena dionica danas se bilježi i na azijskim te europskim burzama.

„Nakon Grčke samo je bilo pitanje vremena kada će se dužnička kriza približiti i Italiji. Dužnička kriza u eurozoni nikad nam nije bila bliža - Italija je naš najveći trgovinski partner“, navodi Nagy.

Jučerašnji skok prinosa na 10-godišnje talijanske državne obveznice iznad kritične razine od 7 posto ukazuje na velik pritisak tržišta za bržim rješavanjem krize u trećem po veličini europskom gospodarstvu, napominje Nagy.

„Novi test za Italiju je danas, jer planira prodati 5 milijardi eura vrijedne obveznice. Gotovo je sigurno da će investitori tražiti veće premije rizika“, ističe Nagy.

Uz pojačanu volatilnost i neizvjesnost, financijska tržišta će idućih dana biti fokusirana na Italiju. Nove smjernice investitorima dat će i današnje projekcije gospodarskog rasta Europske komisije te odluke britanske središnje banke o kamatnoj politici.

U međuvremenu, raste cijena zlata, koja je u proteklih tjedan dana ojačala 3,8 posto.

„Investitori ponovno traže sigurno utočište. Neki analitičari smatraju da bi do kraja godine cijena zlata mogla ponovno testirati rekordne razine“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙