FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: promet mršav, Crobexi u blagom minusu

Autor: neba
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Nakon četiri dana rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas u blagom minusu, a trguje se izuzetno mirno, pa do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,04 posto, na 1.851 bodu, dok je Crobex10 skliznuo 0,39 posto, na 1.015 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 2,4 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Likvidnost je danas izuzetno niska, pa se do podneva niti jedna dionica nije uvrstila na listu 'milijunašica'. Tek je sa šest dionica ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna. Pritom su Crobexi, nakon četiri dana rasta, u blagom minusu“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Najveći promet, oko 800 tisuća kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a. Cijena joj je pritom oslabila 0,3 posto, na 247,56 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, veći pad bilježi dionica Belja, kojoj je cijena skliznula 1,7 posto, na 92,08 kuna.

S duge strane, znatnije je, 2,5 posto, poskupila dionica Instituta IGH, pa joj je cijena dosegnula 911 kuna.

Danas se na tržištu očekivao mršav promet i nevelike oscilacije cijena dionica jer su mnogi ulagači povezali vikend sa sutrašnjim neradnim danom.

Isto tako, na svjetskim je burzama splasnula euforija od prošloga tjedna, kada su cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući dogovoru čelnika eurozone o cjelovitom planu za suzbijanje dužničke krize.

Na burzama u Londonu, Frankfurtu i Parizu vodeći su indeksi oko podneva bili na gubitku između 1 i 1,6 posto.

U minusu su i američki terminski indeksi, što za danas najavljuje korekciju cijena dionica na niže, nakon što su prošloga tjedna Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili više od 3,5 posto.

„Pad Crobexa vjerojatno je posljedica pada cijena dionica na europskim burzama za više od 1 posto, pa se slabo raspoloženje prelilo i na domaće tržište“, zaključuje Davor Špoljar.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙